ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem

Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję kolejne danie z serii dobrze zjeść i się przy tym nie narobić . To bardzo ważna zasada, gdy temperatura na zewnątrz oraz w kuchni przekracza nasze wrodzone zdolności cieszenia się ciepłem :-)
Zapraszam zatem na szybkie w przygotowaniu, soczyste i aromatyczne paczuszki z wieprzowej polędwiczki, dojrzewającej szynki, jabłka oraz pleśniowego sera.
Składniki:
polędwiczka wieprzowa ok. 300 g
8 plastrów szynki dojrzewającej (serrano, szwarcwaldzka, prosciutto crudo)
1/2 jabłka
aromatyczny ser z pleśnią (Gorgonzola, Stilton, Lazur)
2 gałązki rozmarynu
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
olej - do smażenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Z polędwiczki wykroić 4 grube plastry i rozpłaszczyć je delikatnie dłonią. Lekko skropić z obu stron oliwą, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni po 40 sekund z każdej strony.
Ułożyć dwa plastry szynki na krzyż, na środku ułożyć podsmażony plaster polędwiczki, na nim cienki plasterek jabłka i łyżeczkę sera. Całość zwinąć w zgrabną paczuszkę i spiąć od góry polówką gałązki rozmarynu. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami polędwiczki. Paczuszki ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez 8-10 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.
Smacznego :-)
Rosti z polędwiczką wieprzową i porem
Polędwiczka wieprzowa z patelni
Inspiracja: jamieoliver.com
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/08/poledwiczka-wieprzowa-z-szynka-jablkiem.html