Wykonanie
Te małe
chlebki są po prostu rewelacyjne. Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku. Dzięki aromatowi uzyskanemu przez dodanie
oliwek pasują idealnie do wszelkiego rodzaju tapas. Sprawdzą się również jako baza pysznych kanapek . No i nie
będę ściemniać - są
banalne w przygotowaniu :-)To taka moja mała propozycja w związku ze Światowym Dniem
Chleba.A już wieczorem rozwiązanie konkursu :-)
Składniki:450 g
mąki pszennej250 ml ciepłej
wody1 opakowanie
drożdży (7g)1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli3 łyżki
oliwy z oliwek50 g czarnych
oliwek50 g zielonych
oliwekWymieszać
wodę z
cukrem i
drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Na wierzchu mieszanki powinna pojawić się pianka.W misce wymieszać
mąkę,
sól i
oliwę, całość wyrobić z zaczynem na gładkie, sprężyste ciasto - około 10 minut wyrabiania powinno wystarczyć. Nie dodawać zbyt dużo
mąki, podczas zagniatania ciasta można delikatnie oprószyć
mąką ręce. Umieścić ciasto w naoliwionej misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na godzinę.Po tym czasie na stolnicy rozpłaszczyć delikatnie ciasto. Posypać posiekanymi
oliwkami i wgnieść je w ciasto. Podzielić je na 8 części i z każdej z nich uformować owalny chlebek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy dwukrotnie naciąć nożem. Przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrastania na kolejne 30 minut.W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Po wyrośnięciu ściągnąć folię z
chlebków, lekko oprószyć je
mąką i piec przez 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą.Po upieczeniu
chlebki wystudzić na kratce. Upieczone
pieczywo powinno wydawać "głuchy odgłos" gdy zapukamy do niego od
spodu :-)Smacznego :-)Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego
pieczywa to zapraszam na:Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasieIndyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasieSzybki
chleb bez
drożdży -
Soda breadChrupiący, pachnący
chleb z
serami i
oliwkamiChlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarkuDomową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - KartoffelbrotBułeczki z
cebulą i
parmezanem