ßßß Cookit - przepis na Hiszpańskie chlebki - pan de horno

Hiszpańskie chlebki - pan de horno

nazwa

Wykonanie

Te małe chlebki są po prostu rewelacyjne. Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku. Dzięki aromatowi uzyskanemu przez dodanie oliwek pasują idealnie do wszelkiego rodzaju tapas. Sprawdzą się również jako baza pysznych kanapek . No i nie będę ściemniać - są banalne w przygotowaniu :-)
To taka moja mała propozycja w związku ze Światowym Dniem Chleba.
A już wieczorem rozwiązanie konkursu :-)
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 opakowanie drożdży (7g)
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g czarnych oliwek
50 g zielonych oliwek
Wymieszać wodę z cukrem i drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Na wierzchu mieszanki powinna pojawić się pianka.
W misce wymieszać mąkę, sól i oliwę, całość wyrobić z zaczynem na gładkie, sprężyste ciasto - około 10 minut wyrabiania powinno wystarczyć. Nie dodawać zbyt dużo mąki, podczas zagniatania ciasta można delikatnie oprószyć mąką ręce. Umieścić ciasto w naoliwionej misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na godzinę.
Po tym czasie na stolnicy rozpłaszczyć delikatnie ciasto. Posypać posiekanymi oliwkami i wgnieść je w ciasto. Podzielić je na 8 części i z każdej z nich uformować owalny chlebek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy dwukrotnie naciąć nożem. Przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrastania na kolejne 30 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Po wyrośnięciu ściągnąć folię z chlebków, lekko oprószyć je mąką i piec przez 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą.
Po upieczeniu chlebki wystudzić na kratce. Upieczone pieczywo powinno wydawać "głuchy odgłos" gdy zapukamy do niego od spodu :-)
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Angielskie muffiny odrobinę inaczej
Chleb żytni na zakwasie
Indyjski chlebek Naan
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Szybki chleb bez drożdży - Soda bread
Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami
Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku
Domową CIABATTA
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Bułeczki z cebulą i parmezanem
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/10/hiszpanskie-chlebki-pan-de-horno.html