ßßß
Składniki:1 kg buraków4 ząbki czosnku (w łupinkach)3 gałązki tymianku1 liść laurowy3 łyżki oleju rzepakowego1 litr bulionu warzywnego1 łyżka chrzanu200 g śmietany lub gęstego jogurtusól, świeżo zmielony pieprz - do smakuposiekany koperek - do podaniaRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Dokładnie wyszorować buraki i umieścić je w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Dodać czosnek, liść laurowy i tymianek, skropić olejem, doprawić solą i pieprzem - wszystko wymieszać. Wlać pół szklanki wody i przykryć blaszkę folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piec 50-60 minut, aż buraki będą miękkie.Po wyciągnieciu z pieca przestudzić buraki, a nastepnie obrać i pokroić w mniejsze kwałki. Upieczony czosnek wycisnąć z łupinek i umiescić razem z burakami w blenderze. Dodając po odrobinie bulionu miksować buraki na gładkie puree.Przelać zawartość blendera do garnka, podgrzać i ewentualnie dodać tyle bulionu, aby zupa uzyskała taką konsystencję jaką chcecie. Zupa nie powinna być za rzadka, powinna przypominać dziecięce papki (ja dodałem w sumie ok. 3/4 litra bulionu). Podgrzewając doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.Podać zupe w talerzach lub miseczkach z dodatkiem śmietany wymieszanej z chcrzanem. Posypać posiekanym koperkiem.Smacznego :-)