ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny krem z pieczonych buraków z dodatkiem jogurtowego sosu chrzanowego - taka ćwikła na talerzu ;-)
Buraki pod wpływem pieczenia uwalniają swoją słodycz i nie oddają wszystkiego co najlepsze, smaku i witamin, wodzie w której się gotują. Polecam ten sposób przygotowania buraków nie tylko w przypadku zup, ale również wszelkiego rodzaju sałatek.
Składniki:
1 kg buraków
4 ząbki czosnku (w łupinkach)
3 gałązki tymianku
1 liść laurowy
3 łyżki oleju rzepakowego
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka chrzanu
200 g śmietany lub gęstego jogurtu
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
posiekany koperek - do podania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Dokładnie wyszorować buraki i umieścić je w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Dodać czosnek, liść laurowy i tymianek, skropić olejem, doprawić solą i pieprzem - wszystko wymieszać. Wlać pół szklanki wody i przykryć blaszkę folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piec 50-60 minut, aż buraki będą miękkie.
Po wyciągnieciu z pieca przestudzić buraki, a nastepnie obrać i pokroić w mniejsze kwałki. Upieczony czosnek wycisnąć z łupinek i umiescić razem z burakami w blenderze. Dodając po odrobinie bulionu miksować buraki na gładkie puree.
Przelać zawartość blendera do garnka, podgrzać i ewentualnie dodać tyle bulionu, aby zupa uzyskała taką konsystencję jaką chcecie. Zupa nie powinna być za rzadka, powinna przypominać dziecięce papki (ja dodałem w sumie ok. 3/4 litra bulionu). Podgrzewając doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Podać zupe w talerzach lub miseczkach z dodatkiem śmietany wymieszanej z chcrzanem. Posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/07/krem-z-pieczonych-burakow.html