Wykonanie
Łosoś usmażony na patelni grillowej. Obok
łososia słodziutkie
morele, a wszystko polane pysznym sosem zrobionym z
pomarańczy,
masła,
imbiru i
anyżu.
Powiem tak- jest to jedno z najsmaczniejszych
rybnych dań, które miałam okazję jeść. Cała koperkowa rodzina była zachwycona, a przepis z pewnością jeszcze nie raz wykorzystam.
Łosoś z
morelami podany z
ryżem.
Składniki:300g filetu z
łososia bez skóry½ kg
moreli2 łyżeczki
pieprzu cytrynowegoOlejSos:
Pomarańcza50g lekko solonego
masłaŁyżeczka startego
imbiruSzczypta
chili w płatkach½ łyżeczki
nasion anyżuŁyżka drobnego
cukru trzcinowegoWykonanie:Z umytej i sparzonej
pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka, dodajemy skórkę,
cukier,
imbir,
chili i
anyż. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy
masło pokrojone w kostkę. Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Łososia kroimy na 3 kawałki. Każdy z nich posypujemy
pieprzem cytrynowym.
Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.Patelnię grillową smarujemy odrobiną
oleju i kładziemy
łososia i
morele. Włączamy gaz i po jakiś 10 minutach
morele i
rybę odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
Łososia podajemy z
morelami, ciepłym sosem i
ryżem ugotowanym na sypko.
Tak zupełne przy okazji, to przepis ten zgłosiłam do konkursu i byłoby mi bardzo miło, jeżeli ktoś z Was zechciałby na niego zagłosować. Można to zrobić pod tym
linkiem . Z góry dziękuję :-)