ßßß Cookit - przepis na Łosoś z morelami

Łosoś z morelami

nazwa

Wykonanie

Łosoś usmażony na patelni grillowej. Obok łososia słodziutkie morele, a wszystko polane pysznym sosem zrobionym z pomarańczy, masła, imbiru i anyżu. Powiem tak- jest to jedno z najsmaczniejszych rybnych dań, które miałam okazję jeść. Cała koperkowa rodzina była zachwycona, a przepis z pewnością jeszcze nie raz wykorzystam. Łosoś z morelami podany z ryżem.
Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
½ kg moreli
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Olej
Sos:
Pomarańcza
50g lekko solonego masła
Łyżeczka startego imbiru
Szczypta chili w płatkach
½ łyżeczki nasion anyżu
Łyżka drobnego cukru trzcinowego
Wykonanie:
Z umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka, dodajemy skórkę, cukier, imbir, chili i anyż. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Sos podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Łososia kroimy na 3 kawałki. Każdy z nich posypujemy pieprzem cytrynowym. Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki.
Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju i kładziemy łososia i morele. Włączamy gaz i po jakiś 10 minutach morele i rybę odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
Łososia podajemy z morelami, ciepłym sosem i ryżem ugotowanym na sypko.
Tak zupełne przy okazji, to przepis ten zgłosiłam do konkursu i byłoby mi bardzo miło, jeżeli ktoś z Was zechciałby na niego zagłosować. Można to zrobić pod tym linkiem . Z góry dziękuję :-)
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/07/osos-z-morelami.html