Wykonanie
Z tym daniem wiąże się wiele wspomnień… To jeden z popisowych numerów mojej mamy :) Mój
kurczak w
majeranku nigdy nie wychodzi tak smaczny jak jej, ale staram się, staram :)
Mięso powinno wyjść słodkawe, można dać kwaśne
jabłka i sporo
cukru, ja jednak zdecydowanie wolę dodać słodkie, twarde
jabłka, najlepiej moje ulubione ligole, do tego samodzielnie suszone
zioła i powstaje
Kurczak z
jabłkami w
majeranku .Składniki:4
udka z kurczaka2
jabłkaŁyżka
cukru3 łyżki suszonego
majerankuŁyżeczka
soli ziołowejOdrobina
pieprzuWykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne.
Kurczaka myjemy, ja zdejmuję też skórę, ale jak ktoś lubi, to może ją zostawić. Mieszamy
cukier z
majerankiem,
solą ziołową i świeżo zmielonym
pieprzem.
Kurczaka i
jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nacieramy
przyprawami. Odstawiamy co najmniej na godzinę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 60 minut. Możemy piec pod przykryciem, wtedy
jabłka się rozpadną, ja piekę przez pół godziny pod przykryciem,
potem zdejmuję pokrywkę, żeby wszystko ładnie się zarumieniło. Idealnie pasującym dodatkiem jest
ryż ugotowany na sypko.