Wykonanie
Pasty kanapkowe można zrobić z wielu składników. Najczęściej robimy jajeczne, albo z
wędzonej makreli, ale dzisiaj chciałam pokazać pastę kanapkową zrobioną z
wątróbek kurczęcych. Ja osobiście bardzo ją lubię, Mała „I” też chętnie zjada kanapki zrobione z tą pasta, ale mój
koperkowy mąż po spróbowaniu powiedział tak: „Kochanie, umówmy się tak- ja
powiem, że pasta bardzo mi smakuje, ale już nie
będę musiał jej jeść” ;-) No cóż- jego strata, bo Pasta z
wątróbki drobiowej doskonale komponuje się z domowym
chlebem pełnoziarnistym i
kiszonym ogórkiem :)Składniki:½ kg
wątróbek kurczęcych2 średniej wielkości
cebuleSól i
pieprz do smaku1/3 szklanki
mąki pszennejPęczek
kolendry50g
masłaOk. ½ szklanki
olejuWykonanie:
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju, doprawiając
solą i
pieprzem.
Cebula powinna tylko się zeszklić- wtedy przekładamy ją do rozdrabniacza.
Wątróbki myjemy, pozbawiam błonek, posypujemy
mąką i smażymy na patelni z rozgrzanym
olejem.
Wątróbkę należy dobrze wysmażyć. Jak już jest gotowa, to dokładamy ją do
cebulki. Dodajemy również miękkie
masło i
kolendrę. Miksujemy na gładką pastę, dolewamy tyle
oleju, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję (pasta powinna dać się gładko smarować), doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.