Wykonanie
Coś prostego, coś
makaronowego, coś pysznego, coś gansgerskiego… Gotowanie z gangsterami to jedno z moich ulubionych zajęć. Przeglądanie Książki kucharskiej Rodziny Soprano wciąga. A wyszukiwanie w niej ciekawych przepisów- uzależnia.Zatrzymałam się dziś na bardzo prostym daniu. Dosłownie kilka składników, chwilka gotowania i mamy na
stole tradycyjne włoskie danie, znane w Rodzinie Soprano od pokoleń. W oryginale miało być Rigatoni z
brokułami, ale niestety, dostanie
makaronu rigatoni w mojej okolicy graniczy z cudem, nawet włoski tydzień w Lidlu nie pomógł ;-) Moje wrodzone zdolności adaptacyjne sprawiły, że powstała moja wersja dania- Penne z
brokułami .Składniki:½ kg
brokułówSól2 łyżki
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnku½ łyżeczki
słodkiej papryki w proszkuSzczypta
chili w proszku300g
makaronu penne1/3 szklanki świeżo startego
twardego sera, np.
parmezanu (u mnie litewski
ser dziugas)Wykonanie:
Brokuły, po dokładnym umyciu, dzielimy na różyczki i kroimy na niewielkie kawałki- takie na jeden kęs.W garnku gotujemy osoloną
wodę, jak się zagotuje- wrzucamy
brokuły i gotujemy przez 5 minut.
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, podsmażamy na
oliwie doprawiając
papryką i
chili. Podczas smażenia uważamy, żeby
czosnek się nie przypalił. Na patelnię dodajemy
brokuły- wyjęte z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Wodę po brokułach ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej
makaron na półtwardo.Odlewamy pół kubka
wody z gotowania
brokułów i
makaronu, a odcedzony
makaron wrzucamy na patelnię, dolewamy też zostawioną
wodę, całość mieszamy i gotujemy jeszcze parę chwil. Posypujemy
startym serem i podajemy po dokładnym wymieszaniu.
Proste? Proste. Makaronowe? Z pewnością Pyszne? Sami oceńcie. Gangsterskie? Czy ja wiem…