ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinii z szynką

Leczo z cukinii z szynką

nazwa

Wykonanie

Ze smaków Chorwacji najbardziej utkwił mi w pamięci smak warzyw. Warzyw, które prawie codziennie jem też w Polce, ale w Chorwacji smakują zupełnie inaczej. Takie zwykłe warzywa, jak pomidory, cukinia, czy papryka, czyli nic wyszukanego, a smak genialny. Warzywa spokojnie sobie rosły w pełnym słońcu i cieple- chyba stąd ten smak, nie wiem, ale codziennie z niewielkiego, lokalnego bazarku wracaliśmy z siatkami przepysznych, dojrzałych warzyw. Razem z Misiem wymyślaliśmy ciekawe sposoby na wykorzystanie ich w kuchni na tarasie. Wśród potraw nie mogło zabraknąć naszej ulubionej, letniej potrawy, czyli leczo. Tym razem było to Leczo z cukinii z szynką . Nie obyło się bez problemów- koperkowy aparat odmówił posłuszeństwa, ale dobry Miś pozwolił mi użyć w tym wpisie swoich pięknych, autorskich, misiowych zdjęć :-)
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
2 małe cukinie
3 papryki czerwone
2 papryki zielone
2 papryki białe
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
6 pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
olej do smażenia
Wykonanie:
Szynkę pokroiliśmy na cienkie plasterki, przyprawiliśmy i odstawiliśmy na noc do lodówki. Następnego dnia usmażyliśmy ją i poddusiliśmy z marchewką, w niewielkiej ilości wody, aż zmiękła. Dodaliśmy cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni oraz posiekany czosnek. Następnie do koperkowego garnka trafiły pokrojone pomidory (oczywiście sparzone i obrane ze skórki), papryka, a na sam koniec gotowania pokrojona w kostkę cukinia (ze skórką). Wyszedł nam z tego cały koperkowy garnek pysznego leczo. Doprawiliśmy je do smaku i podaliśmy z ryżem (też w ilościach hurtowych). Ze względu na małą I oraz szkodniki ostrą paprykę dosypywaliśmy sobie już na talerzu.
A na koniec jeszcze widoczek z naszego wakacyjnego tarasu...
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/08/leczo-z-cukinii-z-szynka.html