Wykonanie
Ze smaków Chorwacji najbardziej utkwił mi w pamięci smak warzyw. Warzyw, które prawie codziennie jem też w Polce, ale w Chorwacji smakują zupełnie inaczej. Takie zwykłe warzywa, jak
pomidory,
cukinia, czy
papryka, czyli nic wyszukanego, a smak genialny. Warzywa spokojnie sobie rosły w pełnym słońcu i cieple- chyba stąd ten smak, nie wiem, ale codziennie z niewielkiego, lokalnego bazarku wracaliśmy z siatkami przepysznych, dojrzałych warzyw. Razem z Misiem wymyślaliśmy ciekawe sposoby na wykorzystanie ich w kuchni na tarasie. Wśród potraw nie mogło zabraknąć naszej ulubionej, letniej potrawy, czyli leczo. Tym razem było to Leczo z
cukinii z
szynką . Nie obyło się bez problemów-
koperkowy aparat odmówił posłuszeństwa, ale dobry Miś pozwolił mi użyć w tym wpisie swoich pięknych, autorskich, misiowych zdjęć :-)
Składniki:0,5 kg
szynki wieprzowej2 małe
cukinie3
papryki czerwone2
papryki zielone2
papryki białe2
cebule2 ząbki
czosnku2
marchewki6
pomidorówprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka,
papryka ostraolej do smażenia
Wykonanie:
Szynkę pokroiliśmy na cienkie plasterki, przyprawiliśmy i odstawiliśmy na noc do lodówki. Następnego dnia usmażyliśmy ją i poddusiliśmy z
marchewką, w niewielkiej ilości
wody, aż zmiękła. Dodaliśmy
cebulę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni oraz posiekany
czosnek. Następnie do
koperkowego garnka trafiły pokrojone
pomidory (oczywiście sparzone i obrane ze skórki),
papryka, a na sam koniec gotowania pokrojona w kostkę
cukinia (ze skórką). Wyszedł nam z tego cały
koperkowy garnek pysznego leczo. Doprawiliśmy je do smaku i podaliśmy z
ryżem (też w ilościach hurtowych). Ze względu na małą I oraz szkodniki
ostrą paprykę dosypywaliśmy sobie już na talerzu.A na koniec jeszcze widoczek z naszego wakacyjnego tarasu...