Wykonanie
Kuskus to jednak z naszych ulubionych
kasz. Nie dość, że gotowa w kilka minut, i to bez gotowania, to jeszcze jest na tyle uniwersalna, że znakomicie komponuje się z wieloma warzywami,
mięsami, itp. Świetnie sprawdza się jako farsz do
cukinii, szczególnie takiej fajnej, małej okrągłej.
Cukinia faszerowana
kuskusem .
Składniki:4 nieduże, okrągłe
cukinie1 szklanka
kaszy kuskusBulion warzywny1
cebula1
czerwona papryka1
zielona paprykaOlejSólPieprz½ pęczka
natki pietruszki1 kulka
mozzarelliWykonanie:
Kaszę kuskus przesypujemy do miski i zalewamy gorącym
bulionem (tak, żeby poziom płynu był odrobinę wyższy niż poziom
kaszy), przykrywamy, odstawiamy i czekamy aż
kuskus wchłonie
bulion.Z każdej
cukinii ścinamy wierzch z korzonkiem (zostawiamy sobie powstałe „pokrywki”). Za pomocą łyżki wydrążamy gąbczastą część miąższu ze środka. W ten sposób powstaną
cukiniowe miseczki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie
oleju. Do zeszklonej
cebuli wsypujemy
kaszę, dodajemy
papryki pokrojone w kostkę, całość mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy
mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną
natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym farszem faszerujemy
cukiniowe miseczki, które przykrywamy cukiniowymi pokrywkami.Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym odrobiną
oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.