Wykonanie
Nie przepadam za zbieraniem
jagód, ale przemienianie ich w smakowite dania, desery, czy
przetwory to już zupełnie inna bajka. Jedno z moich ulubionych dań, to właśnie pierogi z
jagodami. Ciasto pierogowe robię z
mąki, gorącej
wody (dzięki niej ciasto ładnie się lepi) i odrobiny
soli. Nie dodają
jajka, nie jest konieczne, a ciasto bez niego, moim zdaniem, jest smaczniejsze.Lepienie pierogów wcale nie jest trudne, może trochę pracochłonne, ale Pierogi z
jagodami są tego warte :)
Składniki:Ciasto na pierogi:½ kg
mąkiŁyżeczka
soliOk. 2 szklanek gorącej
wodyFarsz do pierogów:½ kg
jagód3 łyżki
cukru pudruDodatki:300g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwą
waniliąWykonanie:
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z
cukrem pudrem.W drugiej misce
mąkę mieszamy z
solą i zalewamy gorącą
wodą. Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę
mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę
wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło. Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy szklanką koła. Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę
jagód, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do gotowania można dodać odrobinę
oleju, żeby pierogi się nie zlepiały.
Jogurt naturalny mieszamy z
cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.