Wykonanie
Rozpoczął się sezon
jagodowy - innymi słowy: ruszajcie na
jagody!!! Ja tak zrobiłam i nazbierałam całe 0,5 kg tych pysznych
leśnych owoców. Trochę czasu mi to zajęło, pokąsały mnie komary ( obyło się na szczęście bez kleszczy;)), ale jaka duma mnie rozpierała, że sama dzielnie na kuckach zdobywałam te skarby :))) Warto było!!!
Składniki na spód:200 g
mąki60 g
cukru pudruszczypta
soli100 g
masła w temp. pokojowej1
żółtko4 łyżki
wody w temp. pokojowejSkładniki na piankę:100 g umytych i osuszonych
jagód400 ml
jogurtu naturalnego2-3 łyżki
cukru pudru2 1/2 łyżeczki
żelatyny50 ml gorącej
wodyZaczynamy od ciasta . Do jednej miseczki wsypujemy przesianą
mąkę,
cukier i
sól- mieszamy razem. W drugiej miseczce mieszamy
masło wraz
żółtkiem. Do wymieszanego
masła dodajemy 4 łyżki
wody i przesypujemy suche składniki. Ucieramy za pomocą miksera, a następnie zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki - u mnie ciasto w lodówce leżało 45 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy do rozmiarów niewiele większych niż średnica formy i przekładamy do wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką "blaszki" ( Forma powinna być wysoka około 4-5 cm). Dociskamy boki, widelcem robimy dziurki na dnie ciasta, nakładamy na ciasto papier do pieczenia ( tylko na dolną część ciasta ) aby się zbyt mocno nie upiekło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C po 30 minutach, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 15 min. w temperaturze 140 st. C.W czasie gdy ciasto się studzi, zabieramy się do przygotowania pianki jagodowej.
Jagody rozdrabniamy blenderem, dodajemy
cukier puder i
jogurt naturalny - mieszamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy
żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy
żelatynę do
jagodowego sosu i jeszcze raz mieszamy za pomocą blendera. Przelewamy na przestudzony spód ( można zatopić w piance kilka całych
jagód) i wstawiamy do lodówki, czekamy aż pianka stężeje. Smacznego!!!