Wykonanie
Z okazji Świąt Wielkanocnych przesyłam Wam najsłodsze życzenia wszystkiego co najlepsze.A wiadomo, że najsłodsze są świąteczne mazurki. Mazurek na waflach to chyba najszybszy mazurek świata. Robi się go w pół godziny i to razem z ozdabianiem!

Składniki:4 prostokątne
wafle300g
gorzkiej czekolady100ml
śmietany kremówki 30% lub 36%200g
konfitury (u mnie jeżynowa z
brandy)200g masy kajmakowejOzdoby wg uznania, u mnie były to:Kolorowe
pisaki cukroweKolorowe posypki
cukroweKwiatki z opłatka
Płatki migdałoweWykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w dokładnie osuszonej szklanej miseczce. Miseczkę stawiamy na garnku z gotującą się
wodą- w ten sposób rozpuścimy
czekoladę w kąpieli
wodnej. Pod sam koniec rozpuszczania dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy.Jak
czekolada jest już rozpuszczona, to zabieramy się za robienie mazurka.Jeden
wafel smarujemy mniej więcej połową roztopionej
czekolady. Przykrywamy drugim
waflem i dociskamy. Drugi
wafel smarujemy
konfiturą. Przykrywamy trzecim
waflem i dociskamy. Trzeci
wafel smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy czwartym
waflem i dociskamy. Czwarty
wafel smarujemy roztopioną
czekoladą.
Czekoladą pokrywamy również boki mazurka.Teraz zabieramy się za ozdabianie. Mała „I” zdecydowała, że będzie łąka. Trawę i łodyżki kwiatków narysowałyśmy zielonym
cukrowym pisakiem. Same kwiatki to stokrotki zrobione z opłatka. Chmurki są zrobione z
płatków migdałowych, a słoneczko narysowane
żółtym cukrowym pisakiem. Wszędzie latają
cukrowe, motylki. Żeby było bardziej kolorowo Mała „I” dorzuciła jeszcze
cukrową posypkę i perełki.

