ßßß Cookit - przepis na Mazurek z czekoladą, konfiturą porzeczkową i kajmakiem (bez pieczenia)

Mazurek z czekoladą, konfiturą porzeczkową i kajmakiem (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

W trakcie przygotowań do Świąt często jest tak, że brakuje mi piekarnika... :)
Albo zajmuje go sernik albo jakaś pieczeń :)
Ten mazurek nie zajmie Wam piekarnika, nie zajmie Wam też zbyt dużo czasu ani energii. Można go po prostu zrobić, jak to się mówi, w międzyczasie :).
Polecam, bo jest naprawdę pyszny :)
Składniki:
4 wafle
50 ml śmietanki 30%
50 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mlecznej czekolady
1 słoiczek konfitury porzeczkowej
1 op. galaretki wiśniowej
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo:
polewa czekoladowa (lub 50 g mlecznej czekolady i 3 łyżki śmietanki 30%)
płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
Do garnuszka wlewamy śmietankę i połamane na cząstki czekolady. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając aż do połączenia składników, odstawiamy.
W drugim garnuszku podgrzewamy konfiturę z porzeczek, jak tylko zacznie wrzeć, ściągamy z palnika, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
W oddzielnym garnuszku podgrzewamy mleko skondensowane nieustannie mieszając, aż masa stanie się bardzo gęsta, ok. 15 minut.
Na pierwszy wafel wykładamy masę czekoladową, przykrywamy drugim waflem, dociskamy. Następnie warstwę dokładnie smarujemy konfiturą z porzeczek, dociskamy kolejnym waflem, na który wykładamy masę kajmakową, przykrywamy ostatnim waflem.
Oblewamy polewą czekoladową i ozdabiamy płatkami migdałów.
Smacznego! ;)
Chocoholiczka
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2013/03/mazurek-z-czekolada-konfitura.html