Wykonanie
Sezon na
przetwory w pełni. Może to trochę
dziwne, ale słoikowanie sezonowych
owoców i warzyw odpręża mnie ;-)
Koperkowy mąż się z tego
śmieje, ale jak przyjdzie co do czego, to zajada domowe
przetwory, aż mu się uszy trzęsą.Postanowiłam połączyć
truskawki z
wanilią i był to strzał w dziesiątkę. Zrobiłam
sok truskawkowy do rozcieńczania
wodą i
truskawki w
syropie (dużo
truskawek, mało
syropu). Zapraszam na
Truskawki z
wanilią .
Składniki:3kg
truskawek2
laski wanilii2 kg
cukru1
cytrynaWykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Większe
truskawki przekrajamy na pół, a mniejsze pozostawiamy w całości. Tak przygotowane
owoce wsypujemy do dużej miski i mieszamy z
sokiem wyciśniętym z jednej
cytryny.
Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka, które następnie dokładnie mieszamy z
cukrem, dodajemy również przecięte na pół laski i tak przygotowanym
cukrem zasypujemy
truskawki. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (ja zostawiłam na noc w lodówce)
Truskawki powinny puścić sok- dużo soku. Zlewamy ten sok do garnka, ale nie cały. Zostawiamy w truskawkach mniej więcej 1/3 powstałego soku. Zlany do garnka sok zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych butelek (koniecznie z nakrętkami, takimi jak w słoikach, żeby dało się je szczelnie zamknąć). Butelki zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Truskawki z pozostałym
sokiem przekładamy do garnka i zaczynamy gotować mieszając od czasu do czasu. Podczas gotowania zbieramy powstającą piankę.
Truskawki gotujemy przez 5 minut od zagotowania, usuwamy
laski wanilii i jeszcze gorące
truskawki przekładamy do wyparzonych słoików. Uważamy, żeby brzegi słoików pozostały czyste. Słoiki dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Po ostygnięciu sprawdzamy, czy wszystkie słoiki i butelki są dokładnie zamknięte.Dla pewności możemy je jeszcze pasteryzować, ale jeżeli sok i
truskawki były gorące, a słoiki, butelki, pokrywki i nakrętki były czyste i wyparzone, to pasteryzowanie nie jest konieczne.