Wykonanie
Sos pomidorowy z mielonym
mięsem. W moim wydaniu z udźca
indyka- znakomicie zastępuje czerwone
mięso. Spaghetti Bolognese nie dość, że szybko się robi, to jeszcze błyskawicznie znika z talerzy.Składniki:500g
makaronu spaghetti300g
mielonego mięsa z udźca
indyka400g
pomidorów2
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwySólPieprzPęczek
bazyliiŁyżeczka
suszonego oreganoWykonanie:Na
oliwie podsmażamy drobno posiekaną
cebulę z
czosnkiem, jak
cebula się zeszkli, to dodajemy
mielone mięso. Smażymy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę
pomidory (
pomidory przed obraniem należy sparzyć we wrzątku, wtedy skórka zejdzie bez problemów), doprawiamy do smaku
oregano,
solą i
pieprzem. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, na koniec dodajemy posiekaną
bazylię.Podajemy z
makaronem ugotowanym na półtwardo.