ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

nazwa

Wykonanie

Sos pomidorowy z mielonym mięsem. W moim wydaniu z udźca indyka- znakomicie zastępuje czerwone mięso. Spaghetti Bolognese nie dość, że szybko się robi, to jeszcze błyskawicznie znika z talerzy.
Składniki:
500g makaronu spaghetti
300g mielonego mięsa z udźca indyka
400g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
Pęczek bazylii
Łyżeczka suszonego oregano
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, jak cebula się zeszkli, to dodajemy mielone mięso. Smażymy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory (pomidory przed obraniem należy sparzyć we wrzątku, wtedy skórka zejdzie bez problemów), doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, na koniec dodajemy posiekaną bazylię.
Podajemy z makaronem ugotowanym na półtwardo.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/spaghetti-bolognese.html