ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak to się mogło stać, że na moim koperkowym blogu do tej pory nie zamieściłam przepisu na najbardziej koperkową potrawę świata, jaką jest oczywiście zupa koperkowa. Zup koperkowych jest wiele, ale jeden przepis jest szczególny, bo pochodzi z gazety wydanej w lipcu 1913 roku! Znalazłam go na bardzo fajnym portalu 100 lat temu.pl . Zupa koperkowa .
Sezonowa zupa koperkowa
Dobrą garstkę świeżego aromatycznego drobno posiekanego koperku udusić z łyżką masła, mieć przygotowany dobry rosół, na jedną osobę wziąść najmniej łyżkę śmietany z dodaniem małej ilości mąki, śmietane tę sparzyć gorącym rosołem, dodać koperek,
zagotować na wydaniu, do wazy gdzie ma być zlana zupa rozbić z małą łyżeczką wody zimnej kilka żółtek licząc jedno żółtko na osobę i wlać gorącą zupę do wazy— do zupy tej daje się kaszkę pokrajaną w kostkę lub grzaneczki.
Nasz Dom (Tygodnik mód i powieści) 5/11-07-1913
Źródło
Składniki:
Pęczek koperku
Łyżka masła klarowanego
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
1 litr bulionu
3 żółtka
1 łyżeczka zimnej wody
Grzanki z czerstwego pieczywa
Wykonanie:
Posiekany koperek podsmażamy przez parę minut na łyżce masła. Śmietanę mieszamy z mąką i zalewamy gorącym bulionem, dokładnie mieszamy i dodajemy koperek z masłem. Po dokładnym wymieszaniu zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do wazy wbijamy 3 żółtka ze sparzonych wcześniej jajek. Dolewamy zimną wodę i całość roztrzepujemy. Żółtka zalewamy gorącą zupą, mieszamy i wlewamy do talerzy. Podajemy z grzankami.
więcej stuletnich przepisów znajdziecie na 100lattemu .pl
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/zupa-koperkowa.html