Wykonanie
Przez
koperkową kuchnię przewinęło się w tym roku chyba z milion
ogórków ;-)
Koperkowy mąż ze sto
razy nastawił małosolne, a ja zajmowałam się wyszukiwaniem przepisów na
ogórkowe przetwory,
powiem w sekrecie, że niestety nie wszystkie okazały się udane. Na szczęście są kombinacje które nigdy nie zawodzą. Jednym z takich niezawodnych przepisów jest, znaleziony na blogu „ cobytuzjeść ”, przepis na
Ogórki z
musztardą .
Składniki:2 kg
ogórków gruntowych1 duża
cebulaZalewa:1 szklanka
octu spirytusowego 10%2 szklanki
cukru3 szklanki
wody3 łyżki
soli4 płaskie łyżki
musztardy sarepskiej1 płaska łyżka
musztardy francuskiejWykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na dość grube plastry.
Cebulę po obraniu kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na krążki.Do wymytych i wyparzonych słoików przekładamy przygotowane
ogórki i po kilka
cebulowych krążków.Do garnka wlewamy
wodę, dosypujemy
cukier,
sól i dodajemy obie
musztardy. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy
ocet, mieszamy i tak przygotowaną zalewą zalewamy
ogórki w słoikach. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy przez 5 minut.