ßßß Cookit - przepis na Ogórki z musztardą

Ogórki z musztardą

nazwa

Wykonanie

Przez koperkową kuchnię przewinęło się w tym roku chyba z milion ogórków ;-) Koperkowy mąż ze sto razy nastawił małosolne, a ja zajmowałam się wyszukiwaniem przepisów na ogórkowe przetwory, powiem w sekrecie, że niestety nie wszystkie okazały się udane. Na szczęście są kombinacje które nigdy nie zawodzą. Jednym z takich niezawodnych przepisów jest, znaleziony na blogu „ cobytuzjeść ”, przepis na Ogórki z musztardą .
Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 duża cebula
Zalewa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
2 szklanki cukru
3 szklanki wody
3 łyżki soli
4 płaskie łyżki musztardy sarepskiej
1 płaska łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na dość grube plastry. Cebulę po obraniu kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na krążki.
Do wymytych i wyparzonych słoików przekładamy przygotowane ogórki i po kilka cebulowych krążków.
Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier, sól i dodajemy obie musztardy. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu, zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy ocet, mieszamy i tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy przez 5 minut.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/09/ogorki-z-musztarda.html