ßßß Cookit - przepis na Brzoskwiniowy kurczak z Woka

Brzoskwiniowy kurczak z Woka

nazwa

Wykonanie

Tylko bez obaw można przyrządzać to spokojnie na większej patelni - Wok jest po prostu wygodniejszy .
Aby życie było prostsze a obiad szybko przyrządzony - zamarynujmy kurczaka z samego rana :)
podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
3 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
Kurczaka kroimy w paseczki . Dżem , sos sojowy i pokrojony czosnek podgrzewamy do wrzenia w rondlu, ciągle mieszając. Uzyskana masę studzimy a następnie obtaczamy w niej kawałki kurczaka i wsadzamy do lodówki na co najmniej 3 h.
opakowanie makarony Quick Wok noodles
opakowanie grzybów mun
2 małe szalotki
1 szczypior
1 duża marchew
3 łyżki sosu imbirowego z soją Tao Tao
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju czekamy parę sekund i dodajemy zamarynowanego już kurczaka wraz z marynatą.
Grzyby robimy według instrukcji (czyli najpierw moczymy w gorącej wodzie a następnie gotujemy 10 minut) kroimy je w paseczki. Tak samo kroimy szczypior czosnek i cebulkę w piórka. Marchew obieramy i kroimy albo w plasterki albo w paski- jak nam wygodniej. Nie zapomnijmy tez o imbirze!
Wszystkie składniki wrzucamy do woka (gdy kurczak jest już lekko podsmażony) i mieszamy aby także obtoczyć je w marynacie. Tak smażymy je około 8 minut mieszając, dodając w międzyczasie sos sojowy i imbirowy. Kiedy marchew będzie lekko miękka dodajemy makaron i podsmażamy jeszcze około 3 minut. Można dodać mimo sosu sojowego odrobinę soli.
Dekorujemy świeżym szczypiorem.
Smacznego ... K !
Źródło:http://slodka--slona.blogspot.com/2010/08/brzoskwiniowy-kurczak-z-woka.html