Wykonanie
By MagicPot, 24 maja 2015Wczoraj na obiad zaserwowałam danie, które wcześniej kupowałam jako mrożonkę a dzięki koleżance – właścicielce himalajskiej restauracji – przyrządziłam ją sama w domu i ku mojemu miłemu zaskoczeniu, przygotowanie jego zajęło mi niespełna 20 minut – tyle co czas na ugotowanie
makaronu. Poprawna nazwa tej potrawy to Thentuk lub chaiwmain – ja dodałam do niej
mięso z piersi kurczaka by moi chłopcy byli syci po posiłku. I tak też się stało.
Kurczak z
makaronem i warzywami okazał się bardzo smaczną i sytą potrawą.około 500g
piersi z kurczakapo jednej sztuce
papryki z koloru, tj. 3
papryki,jedna – dwie
marchewki,pół
cebuli,ząbek
czosnku,około 5 cm świeżego
imbiru,świeża
kolendra,świeży
szczypiorek,
przyprawy:
kurkuma,
sól,około 300g
makaronu – mogą być muszelki lub świderki
olejNajpierw wstawiłam lekko osoloną
wodę na
makaron. Następnie
piersi z kurczaka umyłam i pokroiłam w średnią kostkę i usmażyłam na
oleju.Podczas przygotowywania dania przygotowałam dwie miski: jedną większą na warzywa i drugą mniejszą na świeżą
zieleniną. Najpierw przygotowuję warzywa, które w pierwszej kolejności zostaną wrzucone na patelnię lub do garnka.
Paprykę myjemy a ze środka wydłubujemy gniazda i kroimy w kostkę średniej wielkości. Obraną i umytą
marchew kroimy w plasterki.
Cebulę i
imbir drobno siekamy. Te wszystkie warzywa wrzuciłam do dużej miski i odstawiłam na bok.Następnie przygotowałam warzywa i
przyprawy do mniejszej miski:
szczypiorek i
kolendrę drobno poszatkowałam.Do głębokiej patelni lub garnka wlałam
olej i w chwili gdy się rozgrzał wsypałam warzywa z dużej miski. Po dwóch –
trzech minutach dosypałam
szczypiorek i
kolendrę i dusiłam dalej przez kolejne około 3 minuty.Gdy
makaron był już ugotowany i odcedzony dorzuciłam do warzyw wraz z usmażonym
kurczakiem i wszystko razem wymieszałam. Na koniec dodałam
przyprawy, czyli
kurkumę i
sól i dusiłam jeszcze ze dwie – trzy minuty. Ciepły
kurczak z
makaronem i warzywami smakuje najlepiej.Smacznego!Polecam inne przepisy na szybkie dania obiadowe: