ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy z nutellą

Tort bezowy z nutellą

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze doświadczenie z tortem bezowym.
Nie jest on bardzo skomplikowany, jednakże wymaga trochę zaangażowania.
Dobra beza to wcale nie jest prosta sprawa, zwłaszcza gdy posiada się
piekarnik, z którym trudno się zaprzyjaźnić ;)
Niemniej jednak z końcowego efektu jestem bardzo zadowolona, a szczególnie z masy nutellowej,
którą pewnie jeszcze nie raz wykorzystam.
Ponieważ tort bezowy prezentuje się na stole wyjątkowo okazale,
jest to idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta.
Składniki:
5 białek
220g cukru (drobnego do wypieków)
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50g pokrojonych orzechów włoskich
300g śmietanki 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki amaretto
2 łyżki nutelli
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białka o temp. pokojowej ubić na sztywno. Teraz, ciągle ubijając dodawać kolejno po łyżce cukru. Na koniec dodać mąkę, ocet i orzechy. Dobrze wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Na każdy wyłożyć połowę masy białkowej.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Wstawić bezy i zmniejszyć temp. do 150 st. Należy zwrócić uwagę, by bezy za bardzo się nie rumieniły. Piec ok. 1 godz.
Studzić w uchylonym piekarniku. Ja zostawiłam na noc.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Do serka mascarpone dodawać po łyżce amaretto, dobrze wymieszać. Następnie po łyżce nutelli i energicznie mieszać. Używam do tego dużej trzepaczki rózgowej a nie miksera.
Do masy serowo nutellowej dodać łyżkę ubitej śmietany i delikatnie zamieszać. Chodzi o to, by ta masa zrobiła się lżejsza i ładnie połączyła ze śmietaną. Teraz całość można dodać do ubitej śmietany.
Kremem przełożyć blaty bezowe. Dowolnie udekorować. Schłodzić kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/11/Tort-bezowy-z-nutella.html