ßßß Cookit - przepis na Florentynki pomarańczowe

Florentynki pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Florentynki to przepyszne włoskie ciasteczka o bardzo charakterystycznym smaku.
Troszkę chrupiące, troszkę ciągnące, dla mnie zbliżone do naszych sezamek, ale nie tak twarde.
Na florentynki znajdziecie wiele przepisów. Ja proponuję wersję pomarańczową,
ale nie tylko dlatego, że akurat bardzo pasuje do zbliżających się świąt.
Pomarańcza świetnie komponuje się z migdałami, idealnie przełamuje smak miodu, a podkreśla bakalii.
Kiedy tylko przeczytałam listę składników, wiedziałam, że to będzie to.
Choć te ciasteczka można zaliczyć do słodkości, które lepiej smakują
niż wyglądają, to bardzo gorąco je polecam :)
Składniki:
200 g mielonych migdałów
50 g orzechów laskowych
100 g cukru brązowego
80 g masła
60 g miodu
100 g suszonych owoców (morele, rodzynki, żurawina )
sok i skórka otarta z małej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostygnięte otrzeć ze skórki i drobno posiekać.
Pomarańczę dobrze wyszorować. Skórkę sparzyć i zetrzeć.
Do garnuszka wycisnąć sok z pomarańczy. Dodać skórkę, miód, masło i cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut (gotowałam 12). Po tym czasie syrop powinien wyraźnie zgęstnieć.
Syrop zdjąć z ognia, dodać migdały, orzechy i posiekane bakalie. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać po ok. 1/2 łyżki masy ciasteczkowej i układać w dużych odstępach (7-8 cm) od siebie. Piec w temp. 170 C 12-15 minut, do ładnego zezłocenia. Dobrze wystudzić.
W czasie pieczenia ciasteczka robią się płaskie i dosyć dużo "rozchodzą" się na boki, tak ma być - taka ich uroda.
Źródło inspiracji Tu
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/12/Florentynki-pomaranczowe.html