ßßß
Składniki: na spód60 szt herbatników1/2 szkl. mleka1/2 szkl. cukru4 łyżki nutelli1 słoik powideł śliwkowych bądź marmolady1/2 kostki masła2 łyżki kakao (extra ciemne)kieliszek alkoholu na piankę300ml śmietanki kremówki1 galaretka o smaku wiśniowym
Sposób wykonania:Spód tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć herbatnikami. Taką sama ilość ciastek odłożyć na później. Pozostałe herbatniki połamać na mniejsze kawałki.Mleko, cukier, masło, kakao zagotować. Lekko przestudzić. Dodać powidła, nutellę, alkohol i pokruszone ciastka. Wymieszać.Gęstą masę wyłożyć na przygotowany spód.Na masie poukładać odłożone wcześniej herbatniki, tworząc w ten sposób kolejną warstwę.Herbatniki lekko przycisnąć i odstawić całość do lodówki.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Przestudzić.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Wąskim strumieniem wlewać zimną, ale jeszcze płynną galaretkę, cały czas ubijając.Wiśniową piankę wylać na bajaderkę.Pozostawić w lodówce do stężenia.Smacznego :)