Wykonanie
Co zrobić z nadmiarem ciasta lub tym co się niestety nie udało bo pojawił się zakalec? odpowiedź prosta i wszystkim znana - bajaderka. Uwielbiam to drugie życie ciast, mogłabym jeść je kilogramami na co niestety sobie pozwolić nie
mogę ale jednak....zawsze się trochę skuszę ;) To moja wersja bajaderki z różnymi dodatkami ...po prostu mniammmmmm:)Bajaderki:- ok. pół kilograma suchych ciast: kruchych,
biszkoptowych, pierników itd.- 100 g pełnoziarnistych
herbatników- 100g marcepanu- 3 łyżki
powideł śliwkowych, lub innych kwaśnych- 100 g
masła- 4 łyżki
śmietany kremówki ( 30%)- 100g
cukru- 2- 3 łyżki
kakaoMasło rozpuszczamy ze
śmietaną,
cukrem i
kakao. Mieszamy wszystko dokładnie na gęstą masę i odstawiamy do przestudzenia. Ciasta dokładnie rozkruszamy do miski, Dodajemy rozkruszone
herbatniki i starty marcepan. Zalewamy wszystko masą
kakaową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz są dwa sposoby - albo lepimy z tego kulki albo wkładamy do foremki i robimy jednolite ciasto. Cokolwiek nie wybierzecie. Należy odłożyć daną wersję do lodówki na kilka godzin. Można dodatkowo zalać je
czekoladą i oprószyć wiórkami kokosowymi. Mój przepis jednak jest tak słodki , że odpuszczam sobie dodatkową
czekoladę:)