Wykonanie
Święta, imieniny, urodziny i na półce przeznaczonej na książki kulinarne brakuje miejsca... :) Myślę, że przez dłuższy czas żadnych książek, dopóki nie przetestuję z każdej książki co najmniej
trzech przepisów (spontanicznie powstał z tego sensowny
plan). Wśród nowości także "Dieta bez pszenicy" i "Kuchnia bez pszenicy" Williama Davisa. Pierwsza
mówi o całej ideologii i początkowo byłam trochę przerażona, bo nie ma takiej opcji, żebym zrezygnowała całkowicie z glutenu. Jednak postanowiłam go ograniczać, jeszcze bardziej świadomie wybierać co jem i jak na razie idzie nieźle. Myślę, że za jakiś czas powstaną jakieś wpisy na temat glutenu i moich wniosków z tych książek. Dzisiaj przepis inspirowany "Kuchnią bez pszenicy".
Kurczak w obłędnie zdrowej i pysznej panierce, poza tym stwierdzam, że pieczony
kurczak jest o niebo lepszy od smażonego :)
Składniki (2-3 porcje):- 2
filety z kurczaka- 4 łyżki
oleju rzepakowego/oliwy- 1,5 łyżki
musztardy Dijon- kilka kropel
wody-
sól,
pieprz do smaku;
papryka słodka,
czosnek granulowany,
bazylia suszona( po łyżeczce małej)- garść
płatków migdałów- 1 łyżka
sezamu- 1 łyżka
siemienia lnianego- 2 łyżki mielonego lnu-
sól,
pieprz do smaku do
mięsaKurczaka umyj, jeśli filety są grubsze przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, ewentualnie rozbij je tłuczkiem. Przypraw
solą,
pieprzem. W filiżance wymieszaj
musztardę, olej/oliwę i
wodę, aż się połączą wszystkie składniki. Dodaj
przyprawy i ponownie wymieszaj. W osobnej filiżance wymieszaj
sezam,
siemię lnianę i mielony len. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia/folią, filety posmaruj z obu stron
musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp
płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami** i kolorową
sałatką.*
Płatki migdałów dość szybko się przypiekają, trzeba na nie uważać. Ja
kurczaka piekłam przez większość czasu w dolnej części piekarnika, pod
ziemniakami, dlatego się nie zarumieniły mocno.** Jak przygotowuję
ziemniaki ? Czyszczę je szczotką, gotuję, aż do 10-15 minut od momentu zagotowania
wody. Przekrajam je na części, polewam olejem/oliwą delikatnie i mocno posypuję
ziołami,
przyprawami. Piekę je ok. 30-40 minut (wstawiam przed
kurczakiem,
kurczaka potem dokładam).