ßßß Cookit - przepis na Sernik stracciatella

Sernik stracciatella

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku)
Uwaga- uzależnia))
W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego z nich.
Ciasto tortownica 23 cm:
Składniki na kruche ciasto:
v 200 g mąki pszennej
v 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
v 250 g masła ( z lodówki)
v 120 g cukru pudru
v 2 żółtka
v 1 jajko
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie serowe:
v 600 g serka ricotta
v 100 g cukru
v 1 jajko
v 1 czubata łyżka proszku budyniowego( u mnie mączka ryżowa)
v 90 g groszku czekoladowego( z gorzkiej czekolady)
v ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
v ½ laski waniliowej (ziarenka)
Składniki na lukier:
v 1 lub 2 łyżeczki soku z cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)
v Około ½ szklanki cukru pudru
Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h.
Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy mikserem serek z cukrami, dodajemy całe jajko, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i ziarenka wanilii, dobrze mieszamy(mikserem), na sam koniec dodajemy groszek czekoladowy. Nadzienie będzie miało półplynną konsystencję.
Tortownicę wyłożoną papierem (spód) i wysmarowaną margaryną po bokach wykładamy 2/3 ciasta. Średnica koła z kruchego ciasta powinna być 2 lub 3 cm większa niż średnica tortownicy, ponieważ z pozostałego ciasta utworzymy boki sernika. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Przy pomocy radełka odcinamy ewentualny zbyt wysoki bok (sernik bardzo nie urośnie) i robimy kratkę z wyciętych radełkiem pasków z pozostałego ciasta.
Sernik p ieczemy w 180 ° C ok. 40 min.
Przed spożyciem lukrujemy cytrynowym lukrem. Na lukier rozcieramy sok z cytryny z cukrem pudrem
Sernik jest najlepszy dnia następnego)
Smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/01/sernik-stracciatella.html