Wykonanie

Po raz pierwszy wzięłam udział w organizowanej przez Bożenę akcji “Ciasto na niedzielę”. Tym razem wspólnie piekłyśmy kubeczkowe ciasto
jogurtowe. Z chęcią się przyłączyłam, bo to jedno z ulubionych mojej córki i kiedys bardzo często gościło w naszym domu. Znałam je pod inną nazwą „Siedem kubeczków”, ponieważ dokładnie 7 kubeczków ingrediencji potrzeba aby je upiec, nie licząc
jajek i p.d.p.Kubeczkowe
jogurtowe jest wyjątkowo miękkie i puszyste, oraz odpowiednio wilgotne, takie jak lubimy. Bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba nawet wagi, ponieważ miarką jest kubeczek po
jogurcie. Wesji jogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane
cukrem pudrem, z
owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego
likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą.

Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”)- 1 kubeczek 200 g
jogurtu- 1 kubeczek
oleju- 2 kubeczki
cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość)- 3 kubeczki
mąki- 3
jajka- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 3
gruszki lub inne
owoce- 1/2 łyżeczki
cynamonuDo miseczki wyłożyć
jogurt, kubeczka po
jogurcie użyć do odmierzenia
oleju, wlać do miseczki z
jogurtem, dodać
jajka, rozbełtać łyżką.Kubeczek po
jogurcie umyć, wytrzeć, odmierzyć potrzebną ilość
cukru i
mąki, wsypać do drugiej miski, dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt
waniliowy, wymieszać.Ciasto wylać do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z
cynamonem, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 45 minut w 180 st. C.

Moja wersja (poniżej) różni się trochę od oryginału. Użyłam 125 gr
jogurtu, taki kubeczek był moją miarką, a ciasto wykonałam jak babkę, przy użyciu miksera. Wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a
jogurt wyjęłam z lodówki 2 h przed przystąpieniem do pieczenia.1 kubeczek 125 g
jogurtu waniliowego1 kubeczek
oleju( niepełny)1 3/4 kubeczka
cukru2 kubeczki
mąki pszennej1 kubeczek
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej3
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaotarta skórka z 1
cytryny1 duża
gruszkaObie
mąki przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce
cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy
olej,
jogurt,
mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy
skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę
gruszkę.


Ciasto wlewamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.

Razem ze mną piekły:
Asia- http://grunttoprzepis.blogspot.com/…/ciasto-jogurtowo-grusz… Bożena Mdk - http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/.../ciast.
Asia- http://rozowakuchnia.blox.pl/.../Ciasto-jogurtowe-z...Dorota- http://doowa.blogspot.com/.../jogurtowe-ciasto-z-jagodami...Iwona/Ola- http://izioni-smaki.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe.html#moreAronia- http://cafeamaretto.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe-z-brzoskwiniami.htmlMiraga- http://cafeamaretto.blogspot.it/2015/03/ciasto-kubeczkowe-z-brzoskwiniami.html