Wykonanie
Dostałam od znajomego całą szkrzynkę
gruszek. Pomyślałam, przecież my tego za chiny nie zjemy- trzeba przetworzyć! I zrobiłam bardzo aromatyczne i
dżemiki: z
wanilią i
kardamonem, oraz z
imbirem i
skórką cytrynową).Przepis znalazłam na stronie Bei, wypróbowałam i polecam serdecznie bo „intrygujacy”.
Gruszki z
wanilią i
kardamonem na ok. 3 słoiczki
dżemu- średnio słodkiego2,5 kg
gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)1
laska waniliiok. 280 g
cukru4-5 ziarenek(obranych)
kardamonusok z 1
cytrynyUmyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
gruszki kroimy w kostke, spryskujemy
sokiem z cytryny.
Laskę wanilii kroimy na pół i wyskrobujemy nożem ziarenka. Ziarenka
kardamonu otwieramy i rozgniatmy w moździerzu.
Przyprawy mieszamy z
cukrem (dodajemy również przekrojoną
laskę wanilii), zasypujemy
owoce, przykrywamy i odstawiamy na noc.Następnego dnia
gruszki zagotowujemy i smażymy aż będą miały konsystencję
dżemu. Wyciągamy
laskę wanilii, a
dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.Druga propozycja jest z
imbirem i
skórka cytrynową na ok. 3 słoiczki
dżemu2,5 kg
gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)280 gr
cukruok. 1 łyżeczki
imbiru w proszku, ja nie miałam świeżego.sok z 1
cytryny,otarta skórka z 1-2
cytrynpostepujemy analogicznie.
Dwa słowa o pasteryzacji:Pasteryzowałam w nagrzanym do 140°C piekarniku przez około 25 min. Tę metodę również podpatrzyłam u Bei i przytaczam tutaj bo mało skomplikowana i bardzo praktyczna) Wypróbowałam ją już w ubiegłym roku i muszę powiedzieć, że sprawdziła się w 100%.Myjemy słoiki i zakrętki, odstawiamy na suszarkę, by obeschły. Następnie wstawiamy je do zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 130-140°C i wypiekamy je przez ok. 15 – 20 minut. Gdy naszy
dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do gorących słoików (uwaga! słoiczki bardzo gorące, używamy rękawicy) i szczelnie zakręcamy. Słoiki z gorącym
dżemem natychmiast po zakręceniu ponownie wstawiamy do piekarnika i pasteryzujemy w tej samej temperaturze przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.