Wykonanie
Herbata Teekanne zainspirowała mnie do zrobienia pysznego, orzeźwiającego,
owocowego deseru, na bazie
serka ricotta i
jogurtu. Do deseru użyjemy tylko miąższ
owocowy, a pyszny sok proponuję wypić i w ten sposób w te gorące dni, wyregulować poziom elektrolitów w naszym organizmie.Składniki:250 g
serka ricotta( lub innego kremowego)125 g
jogurtu waniliowego4 łyżki domowego
cukru z
wanilią2 listki
żelatyny( każdy po 2 g)Mus z
melona:1/3 dojrzałego
melona2 łyżki domowego
cukru z
waniliązamiast naparu z
herbaty Teekanne(lemon/ginger)otarta skórka z połowy
cytryny bioszczypta startego
imbiruszczypta
cynamonu2 listki
żelatynyMus z
arbuza:¼ dorodnego
arbuzazamiast naparu z
herbaty Teekanne(mint/honey)parę listków świeżej
mięty1 łyżka
miodu2 listki
żelatynyW misce mikserem lekko ubijamy
serek ricotta z
cukrem i
jogurtem. Z
jogurtu odłożyć 1 łyżkę. Przygotowujemy
żelatynę w listkach.
Płatki żelatyny moczymy przez 10 min w zimnej wodzie. Namoczone
płatki żelatyny dobrze wyciskamy i rozpuszczamy w gorącym, ale nie wrzącym płynie (u mnie jedna łyżka podgrzanego w mikrofali
jogurtu), lekko studzimy i dodajemy do masy serowej. Jeśli zachodzi taka potrzeba do masy serowej dodajemy troszkę
cukru. Tak przygotowaną masę
serowo-
jogurtową wlewamy do silikonowych foremek. Foremki wypełniamy
serkiem w połowie i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Melon myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Jedną połówkę kroimy na ćwiartki, odkrajamy skórkę, a miąższ miksujemy na papkę.
Melonową papkę odcedzamy na sitku. Miąższ przekładamy do miseczki, dodajemy
przyprawy i
cukier, mieszamy.
żelatynę przygotowujemy jak wyżej, z jednym wyjątkiem. Gdybym posiadała
herbatę teekanne, to namoczoną
żelatynę rozpusciłabym w gorącym naparze
herbaty Teekanne o smaku lemon/ginger. Ja niestety nie miałam, więc użyłam soku z
melona. Rozpuszczoną i lekko ostudzoną
żelatynę łączymy z musem
melonowym. Tak przygotowany mus nakładamy na stężoną warstwę
serka w foremkach.Mus
arbuzowy przygotowujemy w analogiczny sposób, z jednym wyjątkiem;
żelatynę powinniśmy rozpuścić w gorącym naparze
herbaty teekanne (mint/honey), ja żeby uzyskać podobny efekt, musiałam dodać do
arbuza miętę i
miód, a
żelatynę rozpusciłam w soku z
arbuza.Deser wstawiamy na minimum 2 h do lodówki.smacznego!