Wykonanie

Oto prosty, a zarazem wyborny przepis na letni
makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym
makaronem z dodatkiem
pomidorów i
bakłażanów w kuchni sycylijskiej.

Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż,
wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą, że po skosztowaniu jej wykrzyknęli: “Przecież to Norma!!”- wyrażając w ten sposób swój zachwyt nad jej perfekcją. Z tego właśnie powodu dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości.W oryginalnym przepisie dodaje się słoną
ricottę, ja zastąpiłam ją
parmezanem, a od siebie dodałam prażone
orzeszki pinii i listki
cytrynowego tymianku zamiast
bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!!

Do smażenia
bakłażana użyłam
oliwy Naturale
Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam, że przy jej użyciu smażone potrawy mają ładny złocisty kolor, są lekkie i chrupiące. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z
oliwą z oliwek mo ż na…”.Polecam serdecznie!

Składniki na 4 osoby:320 g
makaronu ( u mnie Casarecce)1 duży, okrągły
bakłażan1/2 ząbka
czosnku20 koktajlowych
pomidorkówlistki
tymianku,
parmezan,
sól,
pieprz do smaku1 lt
oliwy Naturale
Monini do smażenia2 łyżki
Oliwy extra vergine Delicato
Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy
solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój
bakłażan był troszkę gorzkawy.
Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.Na suchej, teflonowej patelni prażymy
orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach
oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min)
pomidorki przekrojone na pól, dodajemy
czosnek,
sól i
pieprz do smaku. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki
wody w której gotuje się
makaron.Gotujemy
makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony
makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się
pomidorki, dodajemy
bakłażan i delikatnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy startym
parmezanem,
ziołami i
orzeszkami pinii.Polecam serdecznie, bo pyszne!!
