Wykonanie
Bardzo apetyczne są te kotlety. Gdy zwykłe kotlety z
mięsa mielonego uprzykrzą się, to warto je trochę uatrakcyjnić np. dodatkiem
jajka sadzonego. Robiłam je wielokrotnie i co jakiś czas do nich powracam. Przepis pochodzi z miesięcznika Przysmaki nr 1/98. Trochę go zmodyfikowałam.
Składniki : (na 5 kotletów)35 dag
szynki mielonej1
jajko1 mała sucha
bułka namoczona w wodzie i odciśnięta1 łyżka drobno posiekanego
koperku + 1 łyżeczka do posypania
jajek1 mała
cebula1 łyżka
olejusól,
pieprz do smaku5
jajekponadto :
bułka tarta do panierowania kotletów
olej do smażenia
Wykonanie :
Mięso,
bułkę, 1
jajko,
koperek, drobno posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce
oleju cebulę,
sól i
pieprz wyrabiamy na gładką masę. Dosmakowujemy ewentualnie
solą i
pieprzem. Formujemy 5 okrągłych kotletów. Układamy na
bułce tartej. Szklanką robimy w kotletach zagłębienia ok. 1cm (nawilżam dno szklanki
wodą wówczas
mięso nie przykleja się do jej dna). Obsypujemy wierzchy kotletów
bułką tartą. Smażymy na
oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każde wgłębienie dajemy
żółtko z niecałą ilością
białka i posypujemy
koperkiem.Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku ok.35 minut od chwili włożenia do zimnego piekarnika w temp. 200°C.Podajemy z
ziemniakami i dowolną surówką. Ja podaję zwykle z surówką z
kapusty pekińskiej z
pomarańczą,
marchewką i
chrzanem lub surówką wielowarzywną .