ßßß Cookit - przepis na WIOSENNA ZUPA Z RZODKIEWEK

WIOSENNA ZUPA Z RZODKIEWEK

nazwa

Wykonanie

Delikatna i pożywna zupa z młodych, wiosennych warzyw. Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 6/2011.
Składniki :
2 -3 pęczki rzodkiewek
2 -3 średnie cebule
400 g ziemniaków
2 łyżki masła
ok. 250 g skrzydła indyczego
serek topiony śmietankowy (200 g )
2-3 łyżki śmietany
posiekany szczypiorek
sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie :
Skrzydło indycze oczyszczamy. myjemy zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie rzodkiewki oczyszczamy z dużych liści, małe listeczki zostawiamy, odcinamy korzonki. Rzodkiewki kroimy wg upodobań w ósemki lub talarki. Listeczki siekamy. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki masła, wrzucamy cebulę i ziemniaki, smażymy 5 minut. Dajemy do gotujacego się skrzydła indyczego i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy rzodkiewki, posiekane listki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Serek dzielimy na małe kawałki i zalewamy ½ szklanki wywaru, dodajemy śmietanę i miksujemy. Wlewamy do zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podajemy posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem i ewentualnie talarkami świeżej rzodkiewki.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/05/WIOSENNA-ZUPA-Z-RZODKIEWEK.html