ßßß Cookit - przepis na ZUPA ROSOŁOWA Z RYŻEM I ZIEMNIAKAMI

ZUPA ROSOŁOWA Z RYŻEM I ZIEMNIAKAMI

nazwa

Wykonanie

Smaczna, lekka i łatwa w wykonaniu zupa wielowarzywna z dodatkiem ryżu, gotowana na wywarze drobiowo- wołowym. Można ją ugotować również na samym drobiu, ale dodatek szpondra moim zdaniem poprawia jej smak. Znana jest mi od dzieciństwa, gotowała ją Babcia, gotuje ją Mama, no i ja również, chcąc w ten sposób ocalić tą pyszną zupkę od zapomnienia.
Składniki :
250 g skrzydła indyczego
200 g chudego szpondra wołowego
160 g marchewki
100 g pietruszki
50 g selera
300 - 400 g ziemniaków
100 g pora
100 - 200 g ryżu
2 liście laurowe, 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz ziołowy do smaku
drobno posiekane natka pietruszki i koperek do smaku
Wykonanie :
Szponder i skrzydło oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 50 minut w garnku o obj. ok. 5 litrów. Mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w talarki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w słupki. Tak rozdrobnione warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i ryż opłukany kilkakrotnie w gorącej wodzie, uzupełniamy wrzątkiem do obj.4 litrów i dalej gotujemy do miękkości warzyw i ryżu. Pod koniec dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, a po zestawieniu z ognia drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
Młody mąż przychodzi głodny z pracy i siada do zupy przygotowanej przez świeżo poślubioną żonę.
- Kochanie, przecież to jakaś woda!
- Nie "jakaś" tylko przegotowana.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/01/ZUPA-ROSOLOWA-Z-RYZEM-I-ZIEMNIAKAMI.html