ßßß Cookit - przepis na KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Te knedle w sezonie śliwkowym pojawiają się na naszym stole dość często. Jest to dobra propozycja na piątkowy obiad. Lubię je robić, bo nie są pracochłonne i wszystkim bardzo smakują. Nauczyła mnie robić je moja Mama, gdy byłam jeszcze nastolatką.
Składniki :
600 g ziemniaków obranych ( u mnie lordy )
2 szklanki mąki pszennej + trochę do oprószenia stolnicy
1 duże jajko
ok.¾ łyżeczki soli
ok. 250 g śliwek
dodatkowo do polania knedli :
ok. 100 g masła lub masła roślinnego
niecałe pół szklanki bułki tartej (najlepiej własnej roboty)
1 - 2 łyżki cukru
Wykonanie :
Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół ( duże kroimy na 3 - 4 części). Wyjmujemy pestki i odstawiamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, krótko trzymamy na bardzo małym ogniu pod pokrywką, zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę wprost do miski.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy jajko, mieszamy łyżką z ziemniakami, wsypujemy mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy) i sól. Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę opruszoną mąką. Dalej zagniatamy, nie za długo do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą mąkę (¼ szklanki). Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości 4-5 cm i kroimy na 3- 4 paski. Z tych kawałków toczymy wałeczki o średnicy ok. 4 cm i kroimy na ok. 3 cm kawałki.
Z każdego kawałka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną połówkę lub jedną część śliwki i zalepiamy ją ciastem, opruszamy delikatnie mąką.
Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy (oleju) i gotujemy 5 - 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.
Podajemy na ciepło polane bułką tartą w roztopionym maśle z dodatkiem jednej łyżki cukru. Gdy lubimy bardziej słodkie dodajemy 2 łyżki cukru.
Wykonanie polewy :
Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy bułkę tartą ( tyle, aby po napęcznieniu bułki utworzyła się prawie papka), dodajemy cukier i mieszamy. Gdy bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i jeszcze dobrze ciepłą polewamy knedle.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/KNEDLE-ZE-SLIWKAMI.html