Wykonanie
Bardzo smakowita a przy tym szybka w wykonaniu
sałatka. W sezonie
ogórkowym robię ją niemal do znudzenia. Co prawda na sezon
ogórkowy to trzeba jeszcze trochę poczekać, ale zapach świeżych
ogórków wyzwolił we mnie chęć zrobienia już teraz tej pysznej sałatki. Przepis dostałam przed kilkoma laty od jednej z moich przyjaciółek, za co jestem Jej niezmiernie wdzięczna.
Składniki :1 szklanka
ryżu białego długoziarnistego2
ogórki świeże (ok. 40 dag)1 puszka
kukurydzy4 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego1 duży ząb
czosnkusól,
pieprz do smakuWykonanie :
Ryż płuczemy we wrzątku kilkakrotnie i gotujemy ok. 20 minut na sypko.Ugotowany przepłukujemy na durszlaku zimną
wodą i odstawiamy do osiąknięcia.Umyte i obrane
ogórki kroimy w drobną kostkę.
Ryż przekładamy do miski dajemy
kukurydzę, pokrajane
ogórki i mieszamy.
Majonez łączymy z
jogurtem, dajemy przeciśniety przez praskę
czosnek i zalewamy
sałatkę. Całość dokładnie mieszamy i dosmakowujemy
solą i
pieprzem.