Wykonanie
To przekładane ciasto
serowe, sernik harataniec jest łatwe do przygotowania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 5/2003.
Składniki ciasta (na formę o wym. 32 x 24 cm):3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru2
żółtka200 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej
śmietany2 łyżki
kakaoSkładniki masy serowej :500 g
sera półtłustego4
żółtka¾ szklanki
cukru pudru100 g
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej16 g
cukru wanilinowego lub własnej roboty z naturalną
waniliąponadto :6
białek1 szklanka
cukru1
kisiel brzoskwiniowy (bez
cukru na 1/2 l
wody)drobno pokrojone i osączone z
syropu brzoskwinie (z 1 puszki 850 g)Wykonanie ciasta :
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone
masło i delikatnie mieszamy składniki. Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem, bądź specjalnym przyrządem, tak aby
masło połączyło się z
mąką. Dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy
żółtka, 2 łyżki
śmietany i zarabiamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę
śmietany.Ciasto dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy
kakao. Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.Wykonanie masy serowej :
Ser mielemy w maszynce do
mięsa 2 - 3 krotnie.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając dodajemy po jednym
żółtku. Stopniowo dajemy
ser, a następnie
mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.Układanie warstw ciasta :Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część jasnego ciasta. Z drugiej części jasnego ciasta ścieramy jeszcze ok. ¼ ilości ciasta.Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z
syropu brzoskwiń. Na
brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto
kakaowe.Na ciasto
kakaowe wykładamy delikatnie masę
serową i "posypujemy" pozostałymi drobno pokrojonymi
brzoskwiniami.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec
cukier, a następnie
kisiel. Otrzymaną sztywną masę wykładamy równomiernie na
brzoskwinie.Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik, po 3 - 5 minutach uchylamy drzwiczki, a po ok. 10 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Polecam również :