ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ I SEREM

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ I SEREM

nazwa

Wykonanie

Już od dłuższego czasu te paszteciki były w polu mojego zainteresowania. Apetyczne zdjęcie, prosty przepis zamieszczony w książeczce "Z kuchennej półeczki 120 wypieków" bardzo zachęcały do ich zrobienia. I przyznam, że warto było je upiec.
Jest to szybka w wykonaniu i smaczna przekąska, a najlepiej smakuje tuż po upieczeniu.
Paszteciki można również przygotować wcześniej, zamrozić i upiec tuż przed podaniem.
Składniki :
2 opakowania (2 x 275g) gotowego ciasta francuskiego
100 g drobno posiekanej szynki
250 g tłustego białego sera
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie :
W misce mieszamy drobno posiekaną szynkę, ser i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oba płaty ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych prostokątów.
Rozsmarowujemy farsz pośrodku 12 kawałków ciasta, pozostawiając dookoła brzeg ok. 1 , 5 cm.
Rozmąconym jajkiem z dodatkiem niewielkiej ilości wody smarujemy za pomocą pędzelka brzegi ciasta.
Pozostałe 12 kawałków ciasta oprószamy delikatnie mąką i składamy wzdłuż na pół. Pośrodku ciasta robimy nożem równoległe nacięcia co 0.5 cm pozostawiając brzegi ok. 1,5 cm.
Rozkładamy plastry ciasta i przykrywamy nimi wcześniej przygotowane prostokąty z farszem.
Dociskamy brzegi, aby zakleić paszteciki, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy parmezanem. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu, bo takie są najsmaczniejsze.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/09/PASZTECIKI-Z-CIASTA-FRANCUSKIEGO-Z-SZYNKA-I-SEREM.html