Wykonanie
Już od dłuższego czasu te paszteciki były w
polu mojego zainteresowania. Apetyczne zdjęcie, prosty przepis zamieszczony w książeczce "Z kuchennej półeczki 120 wypieków" bardzo zachęcały do ich zrobienia. I przyznam, że warto było je upiec.Jest to szybka w wykonaniu i smaczna przekąska, a najlepiej smakuje tuż po upieczeniu.Paszteciki można również przygotować wcześniej, zamrozić i upiec tuż przed podaniem.
Składniki :2 opakowania (2 x 275g) gotowego
ciasta francuskiego100 g drobno
posiekanej szynki250 g
tłustego białego sera4 łyżki posiekanego
szczypiorku1
jajko4 łyżki startego
parmezanusól,
pieprz do smakuWykonanie :W misce mieszamy drobno
posiekaną szynkę,
ser i posiekany
szczypiorek. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Oba płaty
ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych prostokątów.Rozsmarowujemy farsz pośrodku 12 kawałków ciasta, pozostawiając dookoła brzeg ok. 1 , 5 cm.Rozmąconym
jajkiem z dodatkiem niewielkiej ilości
wody smarujemy za pomocą pędzelka brzegi ciasta.Pozostałe 12 kawałków ciasta oprószamy delikatnie
mąką i składamy wzdłuż na pół. Pośrodku ciasta robimy nożem równoległe nacięcia co 0.5 cm pozostawiając brzegi ok. 1,5 cm.Rozkładamy plastry ciasta i przykrywamy nimi wcześniej przygotowane prostokąty z farszem.Dociskamy brzegi, aby zakleić paszteciki, smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
parmezanem. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 20 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu, bo takie są najsmaczniejsze.