Wykonanie
Lubię placuszki i lubię
kaki (persymonę). Pomyślałam więc .... dlaczego by nie połączyć ich ze sobą i powiększyć swój jadłospis o kolejny wariant placuszków na słodko . Tak też zrobiłam i
mogę śmiało
rzec, że wyszły mi całkiem niezłe! Ponieważ
kaki jest
owocem dość słodkim, a nawet trochę mdławym,
skropiłam już pokrojone w talarki
sokiem z cytryny (być może sok z
pomarańczy byłby też dobry). No i miałam na uwadze to, że
owoce powinny być dobrze dojrzałe, bo tylko wtedy są smaczne. Tak więc po zakupieniu ich poleżały sobie ze 3 dni zanim je użyłam do wykonania tychże placuszków.

Składniki (na 12 placuszków) :3
jajka2 łyżki
cukru½ łyżeczki
soli100 g
mąki pszennej2 łyżki
śmietany2 łyżki
wodykilka kropli esencji cytrynowej1-2 dobrze dojrzałe
owoce kakisok z cytrynydodatkowo :
konfitura brzoskwiniowaolej do natłuszczenia patelniWykonanie :
Kaki obieramy, kroimy na cienkie talarki i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy
cukier, a następnie po 1
żółtku. Wsiewamy małymi porcjami
mąkę, stale mieszając. Dodajemy
śmietanę,
wodę i esencję
cytrynową. Całość delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Na rozgrzaną, natłuszczoną niewielką ilością
oleju patelnię (najlepiej do jaj sadzonych, wówczas placuszki mają ładniejszy kształt) kładziemy łyżką małe porcje ciasta. Na każdą dajemy cienki talarek
kaki i ponownie ciasto, tylko tyle, aby przykryć
owoc. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy polane podgrzaną
konfiturą brzoskwiniową. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.

