ßßß Cookit - przepis na KARPATKA Z MASĄ MALINOWĄ

KARPATKA Z MASĄ MALINOWĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam Wam W KUCHENNYM OKNIE przepis na dość łatwe w wykonaniu ciasto, lekkie, mięciutkie, lekko winne, niezbyt słodkie. Jest aromatyczne za sprawą owoców jakimi są maliny. Jeżeli użyjemy do ciasta wcześniej przygotowany krem malinowy (a może poleżeć w lodówce nawet do tygodnia) można je stosunkowo szybko zrobić. Polecam!
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40 cm):
1 szklanka wody
80g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 duże jajka (L)
szczypta soli
Składniki masy malinowej :
700ml śmietanki do ciast i tortów 30%
700 g malin (ok. 700 ml soku)
1 cytryna ( ok. 50 ml soku)
200 g masła
2 szklanki cukru
4 jajka
2 żółtka
5 łyżeczek żelatyny
ew. cukier puder wg. uznania
dodatkowo :
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie ciasta :
W rondlu zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę i dokładnie rozcieramy drewnianą pałką zaparzając ciasto 3 - 4 minuty na mały ogniu.
Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Do schłodzonego ciasta dodajemy po 1 jajku i ucieramy mikserem na jednolitą masę.
Dwie duże formy (28x40 cm) lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozprowadzamy po dnie obu form. Możemy ciasto rozprowadzić równomiernie, ale gdy nam zależy na dużych wzniesieniach robimy nierówności.
Pieczemy każdy blat oddzielnie w piekarniku nagrzanym do temp. 200ºC ok. 30 minut na złoty kolor. Należy pamiętać, aby na początku przez ok. 15 minut nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zaraz po wykonaniu masy możemy przekładać.
Wykonanie masy malinowej :
Maliny płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.
Odlewamy ok. ½ szklanki.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło, stawiamy na płytce i ogrzewamy na małym ogniu.
Gdy masło rozpuści się, uruchamiamy końcówki miksujące robota ręcznego (średnia prędkość) i wlewamy cienkim strumieniem sok z cytryny przelany przez gęste sitko,
a następnie pozostały przecier malinowy.
Po upływie 2 min. wsypujemy porcjami cukier nie przerywając miksowania, a gdy się rozpuści (po ok. 2 min.) wlewamy cienkim strumieniem zmiksowane wcześniej jajka z żółtkami i miksujemy jeszcze ok. 1 min.
Odstawiamy miksowanie mechaniczne i dalej często mieszamy (np. dużą łyżką) ok. 20 min. (krem powinien zgęstnieć i uzyskać konsystencje kisielu).
Garnek z kremem odstawiamy do ostudzenia.
Przekładamy do pojemniczka lub słoika, zamykamy i schładzamy w lodówce przynajmniej kilka godzin a najlepiej pozostawiamy na noc. Na krótko przed dalszym wykonywaniem masy wyjmujemy z lodówki, aby nie był zbyt zimny i uzyskał temp. zbliżoną do ubitej śmietanki.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy ok. ½ szklanki odlanego przecieru malinowego i pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy jak najmniejszą ilość wrzątku i mieszamy. Gdyby żelatyna nie rozpuściła się całkowicie, podgrzewamy na bardzo małym ogniu, stale mieszając (nie gotujemy!).
Do kremu malinowego dodajemy porcjami bitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem wg. uznania (ja nie dosładzałam).
Na koniec wlewamy cienkim strumieniem lekko ciepłą żelatynę i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Natychmiast wykładamy masę malinową na jeden z blatów ptysiowych, równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki do zatężenia masy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/09/KARPATKA-Z-MASA-MALINOWA.html