Wykonanie
Sezon
truskawkowy wykorzystuję maksymalnie. Niestety
truskawki w moim ogrodzie kończą się nieubłaganie, a i na bazarze też. Te pyszne
owoce goszczą w mojej kuchni codziennie. Zjadamy je nie tylko na surowo, ale też pod postacią deserów bądź ciast. Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno tort
truskawkowo -
rumowy. Jest bardzo smaczny, delikatny, trochę pracochłonny, ale warto chociaż raz zrobić.Przepis pochodzi z czasopisma Ciasta i desery nr 2/2010. Minimalnie zmodyfikowałam.
Składniki na
biszkopt kakaowy :4
jajka12o g
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soli50 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej15 g ciemnego
kakaoSkładniki kremu
truskawkowego :300g
truskawek150 g
cukru4 łyżeczki
żelatyny400 ml
śmietanki kremowej 30%Składniki kremu
rumowego :3
żółtka40 g
cukru50 ml
mlekaszczypta
soli3 łyżeczki
żelatyny30 ml
rumu350 ml
śmietanki kremowej 30%Składniki
polewy czekoladowo - karmelowej :2 tabliczki
czekolady deserowej (200 g)65 g
cukru2 łyżki
wody60 ml
mleka40 ml
śmietanki kremowej 30%Składniki do dekoracji :1 małe opakowanie
płatków migdałowych150 ml
śmietanki kremowej 30%1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowegokilkanaście ładnych
truskawekWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
sól,
cukier porcjami, a następnie po 1
żółtku. Ubijajamy na puszysty krem. Mieszamy obie
mąki z
kakao i wsiewamy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.Przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 minut. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.Najlepiej upiec w przeddzień wykonywania
tortu. Wierz
biszkoptu ścinamy przed położeniem masy truskawkowej.Wykonanie kremu
truskawkowego :
Truskawki miksujemy z
cukrem.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością
wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w ¼ wrzątku.
Śmietanę miksujemy na sztywno. Małymi porcjami dajemy zmiksowane
truskawki i wlewamy przestudzoną płynną
żelatynę. Tak przygotowaną masę wykładamy na
biszkopt i schładzamy w lodówce.Wykonanie kremu
rumowego :
Żółtka ucieramy z
cukrem. Zagotowujemy
mleko z
solą. Stale mieszając, wlewamy do
mleka żółtkową masę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż krem stężeje (stale mieszamy).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej
wody do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną masę
żółtkową i
rum. Na końcu wlewamy płynną
żelatynę. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na masę
truskawkową. Ponownie wstawiamy do lodówki.Wykonanie
polewy czekoladowo - karmelowej :Doprowadzamy do wrzenia 2 łyżki
wody, dodajemy
cukier i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i uzyska jasnobrązową barwę. Dodajemy
mleko i
śmietanę. Gdyby masa stwardniała delikatnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę i mieszając podgrzewamy na malutkim ogniu. Gdy
czekolada rozpuści się, zestawiamy z ognia i dalej mieszamy.Przestudzoną i zagęszczoną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego
tortu. Dekorujemy kleksami ubitej z
cukrami śmietany, połówkami
truskawek i
płatkami migdałowymi wg upodobań.