ßßß Cookit - przepis na DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA

nazwa

Wykonanie

Warto zrobić sobie domową przyprawę do piernika. Sporządzona ze świeżo zmielonych składników jest znacznie bardziej aromatyczna, niż ta zakupiona w sklepie.
Warto eksperymentować w doborze ilości składników jak również użyć tylko tych, które nam smakowo odpowiadają.
Moja przyprawa do piernika właśnie w ten sposób powstała. Zachęcam do takiego domowego jej sporządzania, a piernikowe wypieki odpłacą się nam wspaniałym smakiem i niepowtarzalnym aromatem :)
Składniki :
4 łyżeczki mielonego cynamonu ( 2 - 3 kawałki kory ok. 14 g)
3 łyżeczki mielonych goździków ( 2,5 łyżeczki całych)
3 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej (ok. 2 gałki)
2,5 łyżeczki kardamonu ( 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion)
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (ok. 20 dużych ziaren )
1 łyżeczka mielonej kolendry ( 3/4 łyżeczki nasion )
1/5 łyżeczki mielonego kminku (4 szczypty)
3 - 4 szczypty mielonego anyżu ( 2 - 3 ziarnka wyłuskane z gwiazdek )
Wykonanie :
Cynamon owijamy w ściereczkę i rozgniatamy za pomocą wałka lub rozbijamy tłuczkiem. Nasiona kardamonu wyłuskujemy z łupinek. Z gwiazdki anyżu wyłuskujemy ziarenka, owijamy w ściereczkę i rozbijamy tłuczkiem.
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pozostałe składniki mielemy kolejno za pomocą młynka ręcznego lub rozcieramy w moździeżu.
Możemy również posłużyć się elektrycznym młynkiem do mielenia kawy, pamietając jednak o tym, że jego wnętrze nabiera intensywnego aromatu mielonych przypraw. Ale jeżeli lubimy kawę z nutą piernikową, to po sprawie. Z czasem aromat zanika. Możemy również zmielić nieco ryżu, który częściowo eliminuje zapach.
Jeżeli korzystamy z moździeża, wówczas roztarte składniki przesiewamy przez sitko i to co nam zostanie na nim ponownie rozcieramy.
Zmielone składniki dokładnie mieszamy, przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy.
Z podanych wyżej ilości otrzymujemy 45g przyprawy (7 łyżek).
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2013/12/PRZYPRAWA-DO-PIERNIKA.html