ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Robię je z różnym dżemem, zwykle z takim jaki mam aktualnie w domu. W sezonie letnim dżem zastępuję świeżymi owocami. Te zrobiłam z niskosłodzonym dżemem z czarnej porzeczki. Wychodzą miękkie, puszyste i co istotne wykonanie ich nie pochłania dużo czasu.
Składniki ciasta( na 20 drożdżówek):
½ kg mąki pszennej
5 żółtek
350 ml mleka (przegotowanego i przestudzonego do temp. pokojowej)
70 g drożdży + 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka cukru
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
ok. 150 g dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki
Składniki kruszonki :
3½ dag mąki pszennej (2 pełne łyżki )
3½ dag cukru pudru (2 pełne łyżki )
2 dag masła
dodatkowo :
1 jajko roztrzepane
Wykonanie :
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, 350ml letniego mleka i robimy rozczyn. Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze za pomocą miksera do chwili powstania pulchnej masy pozbawionej kryształków cukru.
Do naczynia z mąką dajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną ( jeżeli jest zbyt ciepła należy nieco przestudzić, zwykle nie ma takiej potrzeby).
Ciasto dobrze wyrabiamy ( do chwili, aż będzie odchodzić z łatwością od ścianek naczynia i dłoni). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (stawiam na garnek z ciepłą wodą i przykrywam ściereczką).
W tym czasie wykonujemy kruszonkę z mąki , cukru pudru i masła, ręcznie lub za pomocą przystawki siekającej.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy małe, okrągłe drożdżówki. Urywamy małe porcje ciasta i układamy na stolnicę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 200°C gdyż drożdżówki szybko rosną.
Na każdą porcję ciasta nakładamy 1 łyżeczkę dżemu i sklejamy robiąc tobołek.
Wszystkie przekręcamy sklejeniem do powierzchni stolnicy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Powierzchownie smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy obficie kruszonką za pomocą widelca spłaszczając nim nieco drożdżówki.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/DROZDZOWKI-Z-DZEMEM-I-KRUSZONKA.html