Wykonanie
Robię je z różnym
dżemem, zwykle z takim jaki mam aktualnie w domu. W sezonie letnim
dżem zastępuję świeżymi
owocami. Te zrobiłam z
niskosłodzonym dżemem z
czarnej porzeczki. Wychodzą miękkie, puszyste i co istotne wykonanie ich nie pochłania dużo czasu.
Składniki ciasta( na 20 drożdżówek):½ kg
mąki pszennej5
żółtek350 ml
mleka (przegotowanego i przestudzonego do temp. pokojowej)70 g
drożdży + 1 łyżka
mąki pszennej + 1 łyżeczka
cukru½ szklanki
cukru¼ łyżeczki
soliok. 150 g
dżemu niskosłodzonego z
czarnej porzeczkiSkładniki kruszonki :3½ dag
mąki pszennej (2 pełne łyżki )3½ dag
cukru pudru (2 pełne łyżki )2 dag
masładodatkowo :1
jajko roztrzepaneWykonanie :
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką
cukru, 2 łyżkami
mąki, 350ml letniego
mleka i robimy rozczyn.
Żółtka z
cukrem i
solą ubijamy w garnku na parze za pomocą miksera do chwili powstania pulchnej masy pozbawionej kryształków
cukru.Do naczynia z
mąką dajemy rozczyn
drożdżowy i masę jajeczną ( jeżeli jest zbyt ciepła należy nieco przestudzić, zwykle nie ma takiej potrzeby).Ciasto dobrze wyrabiamy ( do chwili, aż będzie odchodzić z łatwością od ścianek naczynia i dłoni). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (stawiam na garnek z ciepłą
wodą i przykrywam ściereczką).W tym czasie wykonujemy kruszonkę z
mąki ,
cukru pudru i
masła, ręcznie lub za pomocą przystawki siekającej.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy małe, okrągłe drożdżówki. Urywamy małe porcje ciasta i układamy na stolnicę. W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 200°C gdyż drożdżówki szybko rosną.Na każdą porcję ciasta nakładamy 1 łyżeczkę
dżemu i sklejamy robiąc tobołek.Wszystkie przekręcamy sklejeniem do powierzchni stolnicy i odstawiamy do wyrośnięcia.Powierzchownie smarujemy roztrzepanym
jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy obficie kruszonką za pomocą widelca spłaszczając nim nieco drożdżówki.Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.