Wykonanie
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia.Mieszając masę
krówkową z
serkiem mascarpone lub innym delikatnym
śmietankowym i
bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach
herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą
jabłkową.Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi
mogę zaliczyć do udanych.
Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):100 szt. prostokątnych
herbatników ( np.Elitki)1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego750 ml
śmietanki 30% do ciast i deserów500 g
serka kremowego śmietankowego lub
mascarpone1 kg
jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)½ szklanki
cukru1
galaretka pomarańczowa4 łyżeczki
żelatyny100 g
czekolady mlecznej lub deserowejWykonanie :Puszkę z
mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom
wody.Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z
wody i odstawiamy do przestudzenia.Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę
krówkową.Obrane i pokrojone na małe kawałki
jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością
wody. Dodajemy
cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy
galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą
herbatników.Na
herbatniki dajemy połowę masy krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą
herbatników.Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy
jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę
krówkową i dajemy do lodówki.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową.Do
serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę
krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.Uzyskaną masę
serowo-
krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej
śmietany i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.
Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.Schłodzoną, ale jeszcze płynną
żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy
serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Połowę ilości masy
serowo-krówkowej wykładamy na
jabłka i przykrywamy kolejną warstwą
herbatników.Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy
jabłkowej, na niej pozostałą masę
serowo-
krówkową, a następnie kolejną warstwę
herbatników.
Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy
jabłkowej (5 łyżek).1 łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej
śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie
jabłkowej.Wierzch ciasta posypujemy tartą
czekoladą i schładzamy w lodówce.
Polecam również :