ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

CIASTO Z MASĄ SEROWO-KRÓWKOWĄ I JABŁKAMI NA HERBATNIKACH ( bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na apetyczne, proste w wykonaniu ciasto z dodatkiem masy krówkowej, nie wymagające pieczenia.
Mieszając masę krówkową z serkiem mascarpone lub innym delikatnym śmietankowym i bitą śmietaną uzyskujemy bardzo smaczne połączenie, które w warstwach herbatnikowych świetnie komponuje się z lekko kwaśną masą jabłkową.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment, który jak stwierdzili moi najbliżsi mogę zaliczyć do udanych.
Składniki (na formę o wym. 32 x 24 cm):
100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki)
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
750 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone
1 kg jabłek (np. szara reneta, koksa królewska)
½ szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa
4 łyżeczki żelatyny
100 g czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie :
Puszkę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod pokrywką ok. 2,5 godz. Pamiętamy, aby puszka była przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie, tak więc w razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
Po upływie w/w czasu pozostawiamy do przestudzenia w wodzie, w której się gotowała lub wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Nie otwieramy gorącej puszki, gdyż panujące wewnątrz niej ciśnienie wyrzuciłoby z dużą intensywnością masę krówkową.
Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier i mieszamy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretkę i stale mieszamy do chwili jej rozpuszczenia (nie gotujemy!).
Odstawiamy do częściowego stężenia ( gdy ostygnie możemy wstawić do lodówki, jeżeli zależy nam na czasie, a gdy zacznie tężeć wyjmujemy).
Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników.
Na herbatniki dajemy połowę masy krówkowej (najlepiej, gdy jest jeszcze lekko ciepła, wówczas łatwiej się rozsmarowuje), równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy warstwą herbatników.
Odkładamy ok. 5 łyżek tężejącej masy jabłkowej, a pozostałą dzielimy na dwie równe części.
Jedną część rozprowadzamy równomiernie na herbatnikach przykrywających masę krówkową i dajemy do lodówki.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy ⅓ jej obj. i dajemy do lodówki. Pozostałą odstawiamy, aby osiągnęła temp. pokojową.
Do serka (wyjętego wcześniej z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową) dodajemy małymi porcjami pozostałą masę krówkową ( temp. pokojowa) i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.
Uzyskaną masę serowo-krówkową dodajemy małymi porcjami do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy łyżką, nie za długo, tylko do połączenia składników.
Żelatynę (3 łyżeczki) zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy na krótko, aby napęczniała.
Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.
Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowo-krówkowej, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Połowę ilości masy serowo-krówkowej wykładamy na jabłka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na herbatnikach rozprowadzamy równomiernie drugą część masy jabłkowej, na niej pozostałą masę serowo- krówkową, a następnie kolejną warstwę herbatników.
Herbatniki pokrywamy cienką warstwą odłożonej masy jabłkowej (5 łyżek).
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy tak jak powyżej i cienkim strumieniem wlewamy do pozostałej ubitej śmietany (z lodówki), dokładnie mieszamy i natychmiast równomiernie rozprowadzamy na warstwie jabłkowej.
Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą i schładzamy w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2014/11/CIASTO-Z-MASA-SEROWO-KROWKOWA-I-JABLKAMI-NA.html