Wykonanie
Kanelbullar to szwedzkie bułeczki
cynamonowe, podobne do cinnamon rollsów. Aromatyczne i smaczne. Część zawinęłam w wianek, z reszty zrobiłam bułeczki. ŹródłoKanelbullar
/1 szklanka=250ml/Ciasto150g
masła2 szklanki
mleka1,5 łyżki
suszonych drożdży0,5 szklanki
cukru0,5 łyżeczki
soli2 łyżeczki mielonego
kardamonu5 szklanek
mąkiNadzienie100g mielonych
migdałów150g
masła, w temperaturze pokojowej3 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
kardamonu1/4 szklanki
cukru1
jajko do smarowania wierzchuperłowy
cukier do ozdobyPrzygotowanie ciastaW garnku roztopić
masło. Gdy się rozpuści dodać
mleko. Podgotować, aż będzie lekko ciepłe. Dodać
drożdże,
cukier i 5 łyżek
mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na chwilę. Przez ten czas wsypać do miski pozostałe składniki, pozostawiając 0,5 szklanki
mąki na później. Wymieszać. Następnie dodać
drożdże z
mlekiem. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinkę, aż podwoi swą objętość.NadzienieWszystkie składniki wymieszać ze sobą, aż utworzą pastę.Kiedy ciasto będzie gotowe dodać pozostałe 0,5 szklanki
mąki. Na lekko oprószonym
mąką stole rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Na całość nałożyć nadzienie i rozsmarować na całej długości. Prawą część ciasta złożyć do środka, a następnie lewą część ciasta nałożyć na całość.
Pokroić ciasto na 2-3cm prostokąciki (jak na
faworki), a następnie każdy prostokącik naciąć podłużnie po środku, zostawiając od góry 1cm ciasta nienacięty.
Każdą odnogę zwinąć w spiralkę i upleć warkoczyk, zawinąć w kółko i połączyć końce ze sobą (ja robiłam trochę inaczej: każdą odnogę zwinęłam w spiralkę, następnie łączyłam w połowie długości i oplatałam wokół siebie końcówki ciasta - jak na zdjęciach.Można też zwijać spiralne bułeczki. Posmarować rozmąconym
jajkiem, posypać perłowym
cukrem, wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (papierem do pieczenia) i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu, aż podrosną. Następnie piec ok.10-12 min w 180°C.
Razem ze mną piekły: Mirabelka: http://mirabelkowy.blogspot.dk/ ; Mopsik: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/ ;
Gin: http://razadobrze.blogspot.dk/