ßßß Cookit - przepis na Tres Leches Weekendowa Cukiernia#9

Tres Leches Weekendowa Cukiernia#9

nazwa

Wykonanie

Tres Leches - meksykańskie ciasto, które w tym miesiącu zaproponowała nam gospodyni Weekendowej Cukierni Gosia z Modern Taste. Jest to tradycyjne mleczne ciasto, na co zresztą wskazuje nazwa. Ciasto to jest bardzo charakterystyczne. Pieczemy placek, moczymy go w trzech rodzajach mleka, a na to dajemy bitą śmietanę i ewentualne owoce.
Naczytałam się wiele pozytywnych opinii o tym cieście, ale mnie jakoś nie przypadło do gustu. W smaku dobre, ale mnie przeszkadzała konsystencja. Ciasto nie było wilgotne, ono było mokre. Tak mokre, że nawet nie było w stanie wpić całego mleka. Osobiście nie przepadam też za bitą śmietaną ;) Ale to moja opinia, rodzince smakowało. Co jest plusem- ciasto mimo wilgotności nie rozpadało się.
Tres Leches
(blaszka ok 25x35cm)
280 g mąki
115 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
5 jajek
¾ szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
8 łyżki mleka
500g mleka skondensowanego słodzonego
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
kandyzowane wiśnie do dekoracji (lub wiśnie, czereśnie z syropu lub świeże, inne owoce; u mnie posiekana posypka cukrowa)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, posypując łyżką mąki, cały czas ucierając, następnie dodajemy ekstrakt waniliowy.
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Porcjami dodajemy na przemian mąkę i mleko zaczynając i kończąc mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 – 30 min lub do suchego patyczka, a następnie zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzone ciasto układamy w naczyniu z wyższymi ściankami i nakłuwamy na całej powierzchni widelcem. Łączymy ze sobą mleko, mleko skondensowane oraz mleko zagęszczone. Delikatnie i powoli polewamy mikstura całe ciasto i zostawiamy na ok. 30 min.
W tym czasie ciasto wchłonie płyn. Ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem (ja robiłam bez, bo ciasto jest i tak wystarczająco słodkie) i smarujemy niż wierzch ciasta. Każdy kawałek dekorujemy kandyzowaną wiśnią.
♥♥♥
Przypominam o akcji charytatywnej dla Kuby na allegro . Dla zwycięzcy piekę ciastka. KLIK
♥♥♥
A na drugim blogu recenzja truskawkowego wina musującego. KLIK
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/10/Tres-Laches-Weekendowa-Cukiernia9.html