ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowo-chałwowy

Mazurek czekoladowo-chałwowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek z tego przepisu pojawia się u mnie na stole nawet poza okresem Wielkanocnym. Coś tak pysznego, mocno czekoladowego i chałwowego zasługuje na niejedną powtórkę! Trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. Oczywiście można robić dowolne modyfikacje - czasem daje mniej czekolady, więcej chałwy, rezygnuję z migdałów jeśli akurat ich nie mam...Na dodatek jest to mazurek bez jaj. A i tak wychodzi pyszne. Przepis znaleziony u Agnieszki .
Mazurek "sezamie otwórz się"
Kruche ciasto:
250 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
125 g (3/4 szklanki) cukru pudru
30 g (1/3 szklanki) kakao
szczypta soli
175 g zimnego masła
Pomada:
740 g (450ml) słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g gorzkiej czekolady (min 70%zawartości kakao)
Wierzch:
300 g czekolady - może być mieszanka: biała, mleczna, gorzka, połamane na kawałki
60 g orzechów pekan lub włoskich pokrojonych na kawałki ( u mnie orzechy włoskie)
30 g migdałów pokrojonych w słupki (czasem nie dodaję)
1/2 szklanki grubych wiórków kokosowych ( u mnie zwykłe)
150 g chałwy, grubo pokruszonej (warto dać więcej chałwy, nawet zmniejszając nieco ilość czekolady, 200-300g nie będzie przesadą)
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia ( u mnie blacha 35x23cm). Nagrzać piekarnik do 180°C. Przesiać mąkę z kakao, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść kruche ciasto (powstanie kruszonka). Powstałą kruszonką wylepić blaszkę i podpiec ok. 10 minut. Wyjąć spód, piekarnik zostawić włączony.
Do garnka wrzucić wszystkie składniki pomady i podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Masę wlać na upieczony spód (nie musi być zimny, wystarczy lekko przestudzony). Posypujemy wierzch pozostałymi składnikami (kawałkami czekolady, orzechami, chałwą kokosem, migdałami). Dopiec przez ok 15-20 minut w 180ºC.
Przepis dodaję do akcji " Wielkanocne smaki II "
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/03/Mazurek-czekoladowo-chalwowy-sezamie-otworz-sie.html