ßßß
Spód : ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich kakao i cukier, wymieszać. Rozpuścić masło i dodać do ciastek. Połączyć, aż powstanie papka.Wyłożyć foremki papierem. Ja piekłam w formach od muffin wyłożonych papilotkami. Rozdzielamy ciasto po równo na wszystkie foremki (z podanych proporcji wyszło mi 24 serniczki). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 8-10 minut. Wyłożyć by przestygły.Masa serowa : Ser wyłożyć z wiaderka. Pomieszać łyżką, by był jednorodny i kremowy. Dodawać cukier, mąkę, szczyptę soli. Mieszać łyżką do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Wlać ser do foremek. Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut (temp. 160°C). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku), by doszły. Następnie wykładamy je z piekarnika. Gdy ostygną robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy serniczki na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzały (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić owocami, czekoladą, groszkami lub pozostawić takie jakie są.