Wykonanie
Smak tej zupy poznałam w Irlandii Północnej w trakcie mojego gościnnego pobytu. Bratowa mojego
męża zaserwowała nam taką zupę i odtąd przyrządzam ją równiez w domu.Polecam szczególnie na chłodne dni, zupa przyjemnie rozgrzewa :-)
Składniki:1 kg
porów bez zielonych części2
cebule średnie50 dkg
ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę3 ząbki
czosnkuprzyprawy: rosołek (2 kostki),
vegeta,
pieprzśmietanaoliwa z oliwekWykonanie:Na
oliwie poddusić pod przykryciem pokrojone
pory,
czosnek i
cebulę.Jak
pory zmiękną dodać
ziemniaki pokrojone w kostkę,
przyprawy i zalać około 1 litrem
wody. Zupa ma być dość gęsta. Pogotować, aż wszystko zmięknie, na końcu dodać
śmietanę i zmiksować.Najlepiej smakuje z
pieczywem chrupkim. Zupa jest na prawdę pyszna :-) i jak widać bardzo prosta w przygotowaniu.
Smacznego :-)