Wykonanie
Pyszny i pożywny gulasz
mięsno-warzywny, który doskonale nadaje się do
kaszy :-), ale nie tylko... Możemy go przyrządzić zarówno z
wieprzowiny jak i
wołowiny.Składniki:ok. 70 dag
łopatki lub karczku2
cebulekawałek
pora1 duża
czerwona paprykaszczypta
ostrej paprykiszczypta
pieprzu i
soli2 ząbki
czosnku1 rosołek1 szkl.
piwa1/2 szkl.
śmietany2 łyżki czubate
mąkiolejWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się lekko zrumieni, dodać pokrojoną
cebulę,
paprykę i
pora. Wszystko razem poddusić, po czym przełożyć do głębszego rondla lub garnka, zalać
piwem, resztę uzupełnić
wodą i dodać wszystkie
przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić, aż
mięso będzie miękkie. Jeśli nam zbyt dużo
wody odparuje, uzupełnić. Pod koniec dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i zagęścić gulasz
śmietaną wymieszana z
mąką. Zagotować i gulasz gotowy.Smacznego :-)