Przepis ten znalazłam w Kuchni Polskiej Marzeny Wasilewskiej i od razu mnie zainteresował. Minimalnie go zmodyfikowałam po swojemu :-) Zupa wyszła pyszna, jak to mój małżonek powiedział: "niebo w gębie" :-) na prawdę polecam...Składniki:400g ziemniaków2 średnie porypół małego selera1 cebula2 rosołki w kostce i 800 ml wody3 łyżki masła150 ml słodkiej śmietany100g wędzonego łososia w plastrachsól, pieprzkilka gałązek koperkuodrobina oliwy z oliwekWykonanie:Ziemniaki i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Na 3 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i seler, i mieszając dusić na średnim ogniu 5 minut. Oczyszczone jasne części pora pokroić na dwu centymetrowe kawałki i 5 minut dusić na odrobinie oliwie z oliwek.. Połączyć z ziemniakami i selerem. Dodać kostki rosołowe rozpuszczone w gorącej wodzie i gotować 20 minut, po czym dokładnie zmiksować. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, i zagotować. Nalać zupę do talerzy, na środku każdego ułożyć pokrojonego w paski łososia i udekorować gałązkami koperku. Smacznego :-)