ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z nadzieniem do ruskich pierogów

Cannelloni z nadzieniem do ruskich pierogów

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ruskie pierogi, ale nie lubię robić ciasta pierogowego i potem ich lepić, gdyż jest to dość pracochłonne. Trafiłam ostatnio na bloga Domi w kuchni i znalazłam tam świetny moim zdaniem pomysł, który od razu mi spasował :-)
Oczywiście troszkę przepis po swojemu zmieniłam...
Składniki:
12 szt. rurek makaronowych typu cannelloni
6 średnich ugotowanych ziemniaków
30 dkg sera twarogowego
2 średnie cebule
kawałek wędzonego boczku
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Najpierw przygotować farsz w następujący sposób::ser i wystudzone, ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce. Cebule obrać, pokroić w miarę drobno i podsmażyć na tłuszczu. Połowę dodać do zmielonego farszu, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Drugą część cebuli zostawić do okrasy. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć i połączyć z pozostawioną częścią cebuli.
Makaron lekko podgotować (ok. 5 min) w osolonej wodzie (można dodać trochę kropli oliwy, nie będzie sklejał), odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie nadziewać farszem rurki makaronu i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec polać rurki okrasą z boczku i cebuli. Naczynie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C i zapiekać 15 minut.
Rada : rurki nadziewałam szprycą do kremu bez końcówki, sprawnie mi poszło :-)
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/02/Canneloni-z-nadzieniem-do-ruskich-pierogow.html